Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih treba češće da konzumirate limun

Limun je bogat raznim vitaminima i antioksidansima i stoga se smatra jednom od najzdravijih vrsta voća. Iako mnogi ljudi mešaju limun sa vodom i puno šećera, to ipak nije najzdravija opcija.
Foto: Pixabay/stevepb

Umesto toga, bolje je iscediti jedan limun u čašu tople ili hladne vode i tako popiti. Osim toga, limunov sok možete koristiti kao preliv za salate ili možete narendati limunovu koricu. Treba napomenuti da je ceo limun zdrav, uključujući limunov sok i koru. Evo razloga zašto bi trebalo da uključite limun u svoju ishranu.

Izgledaćete mlađe

Limun može da vam pomogne da održite mladalački izgled zahvaljujući velikoj količini vitamina C. Visok unos ovog vitamina povezan sa manje suve kože i manjim razvojem bora.

Manje ćete biti gladni

Ako se često prejedate, limun vam može pomoći jer sadrži pektin, koji se nalazi u kori i pulpi citrusnog voća, što pomaže ljudima da se duže osećaju sitima.

Limun olakšava prehladu

Limun vam može pomoći da se brže oporavite od prehlade i ojačate imuni sistem. Pored toga, vitamin C pomaže kod stanja povezanih sa respiratornim poteškoćama.

Pićete više vode

Voda pomaže u gubitku težine, ubrzava metabolizam i daje više energije. Ali ponekad se umorimo da pijemo samo običnu vodu. Ako u običnu vodu dodate limun, dobijate odličan osvežavajući napitak. Čak i američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuju dodavanje limuna u vodu.

Imaćete svež dah

Kiselina sadržana u limunu osvežiće dah i neutralisati neprijatne mirise. Ako ste pojeli beli ili crni luk i želite da se oslobodite neprijatnog mirisa, uzmite limun.

Pomaže kod pražnjenja creva

Limun je takođe dobar za održavanje zdravlja digestivnog trakta. Zahvaljujući visokom sadržaju rastvorljivih vlakana, limun pomaže u redovnom pražnjenju creva. Pored toga, ovo voće sadrži i limunsku kiselinu, koja takođe pomaže u varenju.

Kako da meso stane kvalitetno i kada ga odmrznete?

Preuzmite android aplikaciju.