Vitamin C jača naš imuni sistem, a za šta služi vitamin A?
Ovaj vitamin je rastvoriv u mastima i odgovoran je za sintezu proteina. Takođe učestvuje u podizanju našeg imunog sistema, ali isto tako je sjajan za očuvanje vida, naše kosti čini snažnim i zdravim. Odgovoran je za pravilan rast i razvoj, ali i čini da naša koža bude lepa i zdrava.
Gde sve možemo naći vitamin A?
Nedostaci ovog vitamina nastaju najčešće kao posledica neadekvatne ishrane ili zbog smanjene asorpcije masti izazvane raznim hroničnim bolestima.
Kako je ovaj vitamin prirodno prisutan u raznim namirnicama, najbolje ga je unositi kroz ishranu. Mleko i mlečni proizvod, meso, jaja i riba su izvori ovog vitamina koji dolaze od namirnica životinskog porekla. Ove namirnice pružaju vitamin A koji naše telo odmah može iskoristiti.
Biljni izvori vitamina A, kao što su na primer, žitarice i drugo povrće, obezbeđuju provitamin A, koji naše telo kasnije pretvara u aktivni oblik ovog vitamina.
Dobro poznati beta karoten jedan je od provitamina A koji se može naći u voću i povrću. Takođe ovaj provitamin ima snažno antioksidativno svojstvo koje štiti ćelije od slobodnih radikala.
Namirnice poput batata, šargarepe, paprike, ali i lisnato povrće su bogate ovim provitaminom.
Paprika i to ona crvena, sadrži značajne količine vitamina A skoro 120 mikrograma po porciji od pola šolje, dok zelena paprika ima samo 18 mikograma po porciji. Zato, ako želite da nadoknadite ovaj vitamin, opredelite se za papriku crvene boje.
Batat je možda i namirnica najbogatija ovim vitaminom. Isto tako obiluje vlaknima i drugim mineralima i vitaminima, pa se zbog toga ova namirnica u velikoj količini konzumira u veganskoj ishrani.
Mrkva, dobro poznata namirnica bogata ovim vitaminom. Sirova ili kuvana, mrkva će vam obezbediti ovaj vitamin neophodan za dobar vid.
Za beta karoten, pigment narandžaste boje, mislimo da ga ima isključivo u namirnicama poput mrkve ili batata, ali ovaj provitamin se nalazi i u raznom lisnatom povrću, poput spanaća, kelja, blitve…
Vitamin A iz namirnica životinskog porekla, možemo nadoknaditi konzumiranjem jaja, mlečnih proizvoda, mesa i ribe.
Žumance je izuzetno bogato vitaminom A, stoga bi trebalo konzumirati celo jaje. Često se zbog malo kalorija i velikog sadržaja proteina konzumiraju samo belanca, međutim, ako želite da obezbedite svom telu vitamin A, onda je potrebno konzumirati i žumance.
Jetra različitih životinja je izuzetno bogata vitaminom A. Kako ne bi došlo do prevelikog unosa ovog vitamina u organizam, savetuje se da se jetra na trpezi nađe ne više od jednom nedeljno.
Preuzmite android aplikaciju.