Većina ljudi redovno koristi ulja u pripremi raznih jela.
Međutim, neki možda ne znaju da pri izboru ulja za određeno jelo treba voditi računa o tome kako to jelo pripremiti. Naime, neka ulja su štetnija po zdravlje kada se zagreju.
Dakle, određivanje najzdravijeg ulja za kuvanje zavisi od vrste kuvanja koju odaberete. Tačka dimljenja je prag na kome ulje postaje nestabilno. Ako zagrejete ulje iznad tačke dimljenja, to može štetiti ukusu, ali i razbiti hranljive materije u ulju i osloboditi jedinjenja poznata kao slobodni radikali. Ova štetna jedinjenja mogu imati negativne posledice po zdravlje, pa čak i izazvati oštećenje ćelija koje može dovesti do bolesti. Stoga je važno pažljivo razmotriti da li je ulje koje odaberemo zdravo za konzumiranje čak i nakon što je zagrejano. Tako, na primer, za prženje će vam trebati ulje koje ima visoku tačku dimljenja. U nastavku vam donosimo šest ulja koja su najgora za kuvanje na veoma visokim temperaturama.
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Neprerađeno ekstra devičansko maslinovo ulje ima mnogo nižu tačku dimljenja u poređenju sa rafinisanim maslinovim uljem. Kada tražite maslinovo ulje sa visokom tačkom dimljenja, izaberite flašu na kojoj piše svetlo maslinovo ulje jer može da izdrži više temperature. Koristite neobrađeno ekstra devičansko maslinovo ulje za recepte sa pečenim povrćem, supama ili na laganoj vatri.
Laneno ulje
Ne samo da može izgubiti svoj hrskavi, orašasti ukus, već može postati i gorak na visokim temperaturama. Preporučuje se da se laneno ulje konzumira sirovo i da se izbegava prerada na visokim temperaturama kako bi se sačuvao ukus i zdravlje.
Suncokretovo ulje
Kada se suncokretovo ulje neprekidno zagreva, odnosno kada je temperatura iznad 180 stepeni Celzijusa, oslobađaju se toksična aldehidna jedinjenja koja doprinose srčanim oboljenjima i Alchajmerovoj bolesti. Nerafinisano suncokretovo ulje je najbolje koristiti sirovo.
Ulje semenki grožđa
Ovo ulje nije pogodno za kuvanje na visokim temperaturama, ali se može koristiti za dinstanje, kratkotrajno prženje ili prženje sa minimalnom količinom ulja. Kao i mnoga druga ulja, najbolje je držati podalje od toplote i svetlosti.
Margarin
Margarin je veštački prehrambeni proizvod stvoren kao alternativa puteru. Pravi se od rafinisanog biljnog ulja za koje se ne preporučuje izlaganje visokim temperaturama.
Visok krvni pritisak se naziva tihim ubicom. Ovo su neki od simptoma
Preuzmite android aplikaciju.