Lisnato povrće je odličan način da poboljšate svoje zdravlje jer sadrži mnoge ključne hranljive materije, vitamine, minerale i antioksidante, zbog čega nutricionisti preporučuju da ih uključite u svakodnevnu ishranu.
Spanać
Spanać se lako dobija tokom cele godine i pun je gvožđa, kalcijuma, kalijuma i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor antioksidanata. Oni mogu smanjiti rizik od razvoja mnogih bolesti, uključujući bolesti srca i neke vrste raka. Najbolje je jesti nekuvanu, kao salatu, jer se kuvanjem uništavaju polifenoli i flavanoli iz listova. Neke vrste polifenola i flavonoida mogu smanjiti mogućnost razvoja određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove bolesti.
Kelj
Kelj ima jedinstven blago gorak ukus koji može da varira u zavisnosti od sorte i načina pripreme. Ako možete da tolerišete takav ukus kelja, njegovom konzumacijom unećete u organizam niz važnih mikronutrijenata kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan i selen, a takođe je i odličan izvor mnogih vitamina, uključujući A, B, E, C i K. Nutricionisti savetuju da prilikom pripreme izbegavate blanširanje i kuvanje kelja, jer se na taj način smanjuje količina minerala rastvorljivih u vodi i vitamina i fitokemikalija koje se nalaze u listovima. Dakle, možete jesti sirovi kelj u salatama. Šolja nekuvanog kelja (21 g) sadrži samo devet kalorija.
Blitva
Šovrće blago slatkastog ukusa koje sadrži velike količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve ili oko 175 grama može zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za krv. proces zgrušavanja i održavanje zdravih kostiju. Blitva, čija stabljika ima različite boje i samim tim drugačiji ukus, sadrži brojne važne minerale kao što su gvožđe, bakar, kalijum i kalcijum.
Rukola
Ako volite zeleno lisnato povrće svežeg, začinjenog, blago gorkog i bibera ukusa, razmislite o dodavanju rukole u tanjir. Ljudi ga konzumiraju još od rimskih vremena, a takođe je popularan dodatak picama. Rukola, poznata i kao rukola, eruka ili ruga, bogata je nitratima, za koje su studije pokazale da poboljšavaju sportske performanse. Rukola je bogata vitaminima K i C, kao i kalcijumom i polifenolima.
Uravnotežena ishrana je veoma važna za zdravlje, a ako u svoje obroke uvrstite neku od navedenih vrsta lisnatog povrća, to će vam pomoći da ostanete zdravi, poboljšate imunitet i smanjite rizik od razvoja raznih hroničnih bolesti.
Preuzmite android aplikaciju.