Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo piće je poznato od davnina, a ima mnoge prednosti!

Zlatno mleko je piće poznato od davnina, koje ima mnoge prednosti.
Foto: Pixabay/Pexels

Ovo mleko ima svega nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma.

Veruje se da je zlatno mleko odlično za jačanje imuniteta, ali pomaže i kod mnogih drugih tegoba.

Ovo mleko se u Indiji pije vekovima, a koristi se za lečenje probavnih tegoba, kao i gripa i prehlade.

Kako se pravi zlatno mleko?

Priprema zlatnog mleka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrejati kravlje ili bilo koje drugo mleko i dodati mu druge začine.

Sve izmešati, sačekati da proključa, pa smanjiti vatru i dinstati smesu još desetak minuta.

Kada osetite miris začina, piće je spremno. Najbolje je prvo procediti u šolju i sačekati da se malo ohladi.

Zlatno mleko može da se čuva u frižideru do pet dana.

Tačni sastojci i mere: -125 ml mleka, kašika kurkume, pola kašičice đumbira u prahu, pola kašičice cimeta, malo bibera i kašičica meda.

Zašto je zlatno mleko dobro?

Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mleko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekat.

Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mleka:

Smanjuje upale i bolove u zglobovima

Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni efekat. Oni takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovan stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Poboljšava raspoloženje 

Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mleko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Osim toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti.

Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva

U Indiji se zlatno mleko koristi kao lek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to je zaslužna i kurkuma, kao i cimet koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.

Dobar je za varenje

Đumbir utiče na varenje stimulišući ga na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na varenje.

Smanjuje visok krvni pritisak

Zbog cimeta i đumbira, zlatno mleko može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.

Povrće koje je toliko zdravo, a ne jedemo ga dovoljno!

Preuzmite android aplikaciju.