Dokazano je da cimet, između ostalog, smiruje varenje i poboljšava funkciju mozga.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/07/condiments-g16f45aed5_640-620x414.jpg)
Kako je pokazalo preliminarna istraživanja, predstavljena još 2017. godine, na konferenciji Američkog udruženja za srce, začin cimet topi masne naslage na stomaku.
Naučnici su 12 nedelja sprovodili eksperimente na pacovima i davali im dijetetske suplemente na bazi cimeta, dok su ih istovremeno hranili visokokaloričnom hranom.
Testovi su bili zapanjujući i pokazali su da su pacovi nakon uzimanja suplemenata sa cimetom imali više antioksidanata i antiinflamatornih molekula u svom telu nego ranije.
Isto tako, smanjena im je težina i obim struka, bez obzira na to što su jeli visokokaloričnu hranu.
Dokazano je da cimet, između ostalog, smiruje varenje i poboljšava rad mozga, odnosno poboljšava razumevanje novog materijala.
U studiji iz 2015. sprovedenoj na Univerzitetu Raš u Čikagu, pokazalo se da cimet povećava proizvodnju proteina koji pomažu u organizovanju i skladištenju informacija.
Istraživanja kažu da je samo stavljanje prstohvata mlevenog cimeta u kafu ili ovsene pahuljice dovoljno da poboljšate svoje pamćenje.
Preuzmite android aplikaciju.