Мирис цимета увек нас асоцира на све оне укусне посластице и колаче, и некада су неке ствари незамисливе без овог додатка. А да ли сте знали да се управо цимет због бројних лековитих својстава сматра и “суперхраном”.
Коришћен хиљадама година, цимет је један од најстаријих зачина познатих човеку. Осим што се користио у бројним ритуалима врачања у многим културама, а посебно код старих Египћана, Кинеза и античких Римљана, древни су народи били итекако свесни лековитости овог зачина.
Цимет се кроз векове показао корисним у лечењу бројних здравствених тегоба као што су менструалне тегобе, артритис, прехлада и пробавне сметње, а модерна је наука том попису придодала и друга корисна својства, попут блокирања упала и раста бактерија, те помоћ при регулацији шећера у крви због чега се посебно препоручује дијабетичарима.
Овај готово чаробни зачин обилује калцијумом, гвожђем, манганом и влакнима, а садржи и витамине Ц и К, магнезијум, селен и цинк. Приписују му се и антибактеријско и антимикотичко дјеловање, а осим шећера у крви, регулише и ниво масти и холестерола.
Зато следећи пут кад направите кафу, смоотхие или пак воћну салату, додајте и прстохват цимета, ваш организам ће вам бити захвалан.
Преузмите андроид апликацију.