Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када треба пити јогурт?

Колико су млечни производи важни за функционисање нашег организма, добро је познато. Али колико год имали позитивна дејства на наше тело, јогурт и неке млечне прерађевине не би требало никако узимати у одређеним ситуацијама.
Фото: Pexels/Alexas fotos

Ферментисани млечни производи имају вишеструку корист по здравље – нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите црева од паразита итд. јер су богати протеинима, калцијумом (који јача коштано ткиво) и бифидобактеријама.

Бифидобактерије се везују за зид црева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса.

Али да би ваш организам заиста имао користи, морате знати када би било најпожељније конзумирати их и када не би.

Управо ове намирнице представљају главни извор амино-киселина и протеина неопходних за ефикасно функционисање организма.

За разлику од млека, тело их апсорбује много брже јер су њихови протеински ланци много краћи. Међутим, колико ће заиста бити корисне по ваш организам зависи и од времена када их конзумирате, тврде стручњаци.

Кисели млечни производи нормализују цријевну микрофлору захваљујући такозваним бифидобактеријама, којима су прилично богати.

Ове бактерије називамо и пробиотицима. Да бисте добили максималну корист од бифидобактерија, веома је важно да ферментисане млечне производе узимате на празан стомак, истичу нутриционисти.

Нутриционисти препоручују да јогурт и све остале ферментисане млечне производе узимате минимум сат и по након јела.

Иако нутриционисти саветују да није пожељно јести било шта најмање два сата пре спавања, а како се не би оптеретио организам, ферментисани млечни производи спадају у ону малобројну групу намирница које можете конзумирати током вечерњих сати, а да не пореметите и нарушите квалитет сна.

Дакле, павлака, кефир, свеж сир, кисело млеко и јогурт могу се наћи на вашем менију за вечеру.

Многи стручњаци сматрају да би ове намирнице требало да конзумирате две недјеље у континуитету како би вам се побољшао рад црева.

Дневно се препоручује да унесете:

– 1-2 чаше кефира, јогурта и киселог млека
– 100 г свежег сира, павлаке (2,5 одсто масти).

Magična alga koja čini čuda u organizmu!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке