Uvek pazite da ne čuvate hleb blizu toplote ili vlage jer to može uticati na njegov kvalitet.
Naime, plastične kese zadržavaju vlagu, što može dovesti do toga da hleb postane vlažan, izgubi teksturu i svežinu.
Pored toga, nedostatak protoka vazduha u plastičnim kesama može ubrzati proces kvarenja hleba jer je to idealno okruženje za razvoj bakterija i buđi.
Bakterije i plesni najbolje uspevaju u vlažnom, zatvorenom prostoru, a plastične kese pružaju savršene uslove za njihov rast. Osim toga, hljeb može apsorbirati miris i ukus plastike, što utiče na njegov kvalitet.
Najbolje je koristiti papir ili kutiju za hleb
Da biste sačuvali svežinu hleba, najbolje je koristiti papirne kese ili kutije za hleb.
Ovi materijali omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha, što sprečava nakupljanje vlage i čuva teksturu hleba.
Takođe možete koristiti aluminijumsku foliju ili plastičnu foliju da umotate hleb, a zatim ga stavite u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti.
Ovako zaštićen hleb ćete kasnije moći da koristite tako što ćete ga odmrznuti na sobnoj temperaturi ili u rerni.
Ako imate velike količine hleba i peciva, koje ne planirate da upotrebite uskoro, možete ih zamrznuti.
Međutim, ako planirate da jedete hleb za nekoliko dana, možete ga čuvati na sobnoj temperaturi, na tezgi ili u kutiji, ali pazite da ga ne držite blizu toplote ili vlage, jer to može uticati na njegov kvalitet.
Preuzmite android aplikaciju.