Početna > Život i stil
Život i stil

Ovi mlečni proizvodi smanjuju rizik od dijabetesa

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da uključite mlečne proizvode u svoju redovnu ishranu.
Foto:Pixabay/Myriams-Fotos

Osim što vašem telu obezbeđuju kalcijum, vitamin D i proteine, koji su potrebni za održavanje zdravlja srca, mišića i kostiju, mlečni proizvodi poput mleka i jogurta mogu pomoći u prevenciji dijabetesa.

Sprovedena su istraživanja o tome kako meso, riba, jaja i mlečni proizvodi utiču na dijabetes. Rezultati su pokazali da meso povećava rizik od dijabetesa tipa 2, a neki mlečni proizvodi smanjuju taj rizik.

Tako, na primer, mleko smanjuje rizik za 10 odsto, a jogurt za šest odsto.

Dok punomasni mlečni proizvodi i sir uopšte nisu povećali ili smanjili rizik.

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti poput jogurta sadrže probiotike koji mogu da optimizuju funkciju creva, što onda ima mnogo efekata, od kojih bi jedan mogao biti poboljšanje funkcije insulina, objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, mlečni proizvodi su bogati proteinima koji pomažu u smanjenju šećera u krvi. Preporučuje se da pijete šolju mleka ili pola šolje jogurta dnevno kako biste smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Da li kafa može da produži život?

Preuzmite android aplikaciju.