Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове намирнице су важне за здравље дечијих зуба

Добра оралнa хигијенa је кључни елемент у одржавању оралног здравља ваше деце.
Фото: Pixabay/Mojpe

Овo зависи и од довољно редовног уноса хранљивих материја и других елемената, па је важно знати која здрава храна је корисна за дечије зубе.

Истовремено, потребно је истаћи важност уравнотежене и разноврсне исхране за одржавање доброг здравља.

У супротном, може доћи до нутритивних недостатака који би могли негативно утицати на развој дететовог организма.

Храна која је корисна за дечије зубе

Као што смо већ поменули, одржавање добрих навика погодује здрављу усне шупљине и зуба, а међу њима издвајамо оне које се односе на исхрану и хигијену. Прање дечијих зуба најмање 2 до 3 пута дневно, правилном техником и употребом пасте за зубе са флуором, спречава настанак плака и каменца. Дијета која је богата есенцијалним хранљивим материјама и са мало једноставних шећера такође се сматра здравом навиком.

Млечни производи

Млеко, сир и јогурт су производи који се истичу по садржају калцијума. Показало се да је овај минерал кључан за здравље костију и зуба. Довољан унос калцијума смањује учесталост смањене минералне густине костију, што би могло да предиспонира тело детета на преломе током година. Поред калцијума, важно је осигурати да су потребе за витамином Д задовољене.

Јаја

Јаја обезбеђују најквалитетније протеине, витамин Д и калцијум. Сви ови елементи важни су за дечји раст и орално здравље. Штавише, мит који је ограничавао потрошњу ових производа на недељној бази због могућег кардиоваскуларног ризика је разоткривен. Данас знамо да ова намирница треба чешће да буде присутна у исхрани.

Целер и шаргарепа

Ова храна има хрскаву текстуру и садржи много воде и влакана и помаже у чишћењу вишка зубног плака и балансирању уноса шећера током дана. Конзумирање ове хране нежно масира десни детета, што може стимулисати локалну циркулацију и спречити проблеме запаљенског типа.

Зелено лиснато поврће

Већина зеленог лиснатог поврћа садржи високе дозе витамина Ц, кључног елемента у одржавању имунолошке функције или одбране. Осим тога, хранљива материја је неопходна за формирање колагена, који је најзаступљенији протеин у потпорним ткивима људског тела. Због тога је неопходно задовољити дневне потребе за витамином Ц како би се спречиле бројне болести.

Kako pripremiti dete za prvi stomatološki pregled?

Преузмите андроид апликацију.