Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како припремити дете за први стоматолошки преглед?

Раним започињањем хигијене зуба стварају се здраве навике за живот.
Фото: Pixabay/Mojpe

Стручњаци препоручују да се први стоматолошки преглед обави чим дете добије све зубе или око првог рођендана.

Стручњаци препоручују да се први стоматолошки преглед обави чим дете добије све зубе или око првог рођендана.

Kако да уведе неколико једноставних навика како би прва посета вашег детета стоматологу била најбоља што може бити.

Почните на време са прањем зуба

Рутине су важне деци, а неке је теже постићи од других. Прање зуба им није омиљено, али ако то учинимо забавном породичном активношћу, укључимо пешчани сат, занимљиву четкицу и можда неку песму коју слушамо док перемо, деци може постати забавно. Четкање без пасте почиње око првог рођендана, а беби која почиње са дохраном већ можемо понудити различите жваке у виду четкице, којима ће истраживати усну дупљу. Деца, као и одрасли, треба да перу зубе два пута дневно, око два до три минута, идеално ујутру након буђења и увече пре спавања. Обавезно договорите вечерње прање пре него што дете постане потпуно уморно и нервозно.

Нека буде укусно

Пронађите дечју пасту са нежним и воћним мирисом и укусом како бисте чешљање деце учинили пријатнијим за децу. Почните са количином величине грашка најраније када ваша беба напуни 18 месеци и обавезно користите пасту за зубе без флуорида. Тек када ваше дете научи да пљује, а то је око друге године, треба да пређете на пасту за зубе са флуором, ради веће заштите од каријеса.

Будите искрени према деци

Деца не воле лоша изненађења, а не воле ни одрасли, па се долазак у стоматолошку ординацију која изгледа потпуно другачије од ваших описа може претворити у трауму. Најбољи начин да припремите дете за преглед је да што детаљније опишете шта је ту, шта ће му стоматолог урадити и које звукове ће чути. Пронађите сликовнице у којима дете може да учи о стоматолошкој ординацији и чита приче о здрављу зуба и прегледима.

Играјте се зубара код куће

Деца воле игру претварања, па направите сопствену малу стоматолошку ординацију у којој ћете прегледавати и лечити плишане животиње вашег детета. Подстакните дете да броји зубе, гледа у њих огледалом, четком и концем како би све ове активности постале познате и свакодневне.

Zašto bebe ne bi trebalo i tokom leta da piju vodu

Преузмите андроид апликацију.