Svakodnevna konzumacija određenih namirnica može povećati rizik od razvoja demencije, što može imati negativan uticaj na vaše zdravlje, posebno u kasnijem životu.
Među njima se ističe redovna konzumacija crvenog mesa, koje može ubrzati kognitivni pad i povećati rizik od demencije.
Prerađeno crveno meso se često soli, dimi, suši ili hemijski tretira kako bi se produžio rok trajanja.
Takođe, zasićene masti u crvenom mesu mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja, što je povezano sa lošijim zdravljem mozga.
Rizik od kognitivnog pada i demencije može se smanjiti prelaskom na zdravije alternative, kao što je zamena crvenog mesa orašastim plodovima, ribom ili živinom, što može poboljšati opšte zdravlje mozga.
Ako često konzumirate prerađeno crveno meso, korisno je razmisliti o tome da ga zamenite zdravijim opcijama.
Orašasti plodovi, riba i živina su zdravi za celo telo, a male promene u vašoj ishrani mogu vam pomoći da kasnije uživate u boljem kvalitetu života.
Uz hranu ili na prazan stomak: kada uzimati vitamine da bi delovali
Preuzmite android aplikaciju.