Početna > Život i stil
Život i stil

Ove namirnice mogu oštetiti vaš mozak

Da li ste znali da postoje određene namirnice koje mogu oštetiti funkcije vašeg mozga? Brojne studije su pokazale da namirnice koje sadrže veliku količinu zasićenih masti i šećera mogu loše uticati na vaš svakodnevni život.
Foto: Pixabay/ulleo
Šećer

Novo istraživanje pokazuje da šećer može uticati na vaš mozak, kao i na struk. U jednoj studiji na životinjama, istraživači sa UCLA su otkrili da su pacovi hranjeni rastvorom fruktoze imali teže kretanje kroz lavirint, što je znak sporijeg učenja i gubitka pamćenja, u poređenju sa drugom grupom pacova kojima je dat rastvor fruktoze kao i omega-3 masne kiseline. kiseline.kiselina za koju se smatra da utiče na jačanje moždanih funkcija.

Istraživači sumnjaju da je dijeta koja sadrži samo fruktozu smanjila moždanu aktivnost. Određene omega-3 masne kiseline mogu zaštititi mozak od štetnih efekata fruktoze.

Veštački zaslađivači

Pored činjenice da vam prelazak na veštačke zaslađivače možda neće pomoći da izgubite težinu, veštački zaslađivači mogu imati potencijalno loš efekat na vaš mozak. Studija je razmatrala obrasce ishrane i učestalost moždanog udara i demencije kod više od 4.300 učesnika. Tokom deset godina, oni koji su pili većinu veštački zaslađenih pića, ali ne i napitaka zaslađenih šećerom, imali su značajno veću verovatnoću da razviju demenciju. Pošto je nemoguće dokazati da su pića izazvala demenciju, a ne neki drugi izvor, studiju treba uzeti sa rezervom.

Pekarski proizvodi

Ne morate da brinete samo o šećeru. U jednoj studiji odrasli koji su prijavili da jedu veliku količinu zasićenih masti dnevno imali su teže da se sete reči koje su videli u testu pamćenja. Iako se proizvodi koji sadrže zasićene masti najčešće nalaze u pekarama, moguće je da kod kuće imate mnogo takvih proizvoda. Proverite etiketu o ishrani, posebno na prerađenoj hrani, da biste bili sigurni da ne jedete zasićene masti.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati takođe utiču na rad mozga. Ove komponente imaju visok glikemijski indeks, koji naglo povećava nivo šećera u krvi. Unos namirnica sa visokim glikemijskim indeksom mogu dovesti do upalnih procesa u nervnom sistemu koji utiču na pamćenje i druge kognitivne procese.

Prerađena hrana

Prerađena hrana, pre svega grickalice, slatkiši i instant obroci. Ova hrana obično sadrži puno kalorija i malo drugih hranljivih sastojaka. To su upravo one namirnice koje uzrokuju gojaznost, što može negativno uticati na zdravlje mozga.

Zasićene masti

Dijeta bogata „lošim“ zasićenim mastima može štetiti moždanoj funkciji. Kada su istraživači proučavali navike u ishrani i funkciju mozga 6.000 žena tokom prosečne četiri godine, otkrili su da su žene koje su jele najviše zasićenih masti imale niže rezultate na testovima moždane funkcije i pamćenja. S druge strane, žene koje su jele najviše mononezasićenih masti (koje se nalaze u namirnicama poput maslinovog ulja i avokada) imale su bolje rezultate. Ne morate potpuno da izbegavate izvore zasićenih masti, već birajte nisko-masne verzije životinjskih proizvoda, kao što su sir, jogurt i mleko. Izbegavajte prerađeno meso, kao što je slanina. Dobijajte više proteina iz biljnih izvora, kao što su soja i mahunarke.

Evo kako da napravite ukusan rižoto a da ima 300 kalorija manje!

Preuzmite android aplikaciju.