Napadi migrene mogu biti veoma neprijatni, a bol može trajati satima. Ali ono što je manje poznato je da migrene i druge vrste glavobolja mogu biti izazvane određenim namirnicama.
Naravno, ove namirnice neće praviti probleme svakom čoveku. Postoje mnogi okidači koji mogu izazvati glavobolju, a to mogu uključivati promene u životnoj sredini, duvan, neravnotežu hormona, stres, jaka svetla ili promene u navikama spavanja. Ako dobijete glavobolje nakon jela, možda ih barem delimično izazovu određena hrana ili piće. Ovo stanje je prilično uobičajeno.
Čokolada
Mnogi ljudi često dobiju glavobolje ubrzo nakon što pojedu čokoladu, što dovodi do uverenja da čokolada izaziva glavobolju. Međutim, to možda nije slučaj. Mnogi ljudi koji pate od migrene imaju povećan apetit i žudnju za hranom neposredno pre nego što glavobolja počne. Bolje rečeno, jedenje čokoladice može biti rezultat predstojeće migrene, a ne uzrok.
Vino i druga alkoholna pića
Sulfiti, koji se koriste kao konzervansi u belom i crvenom vinu, smatraju se potencijalnim okidačem migrene. To znači da vino može biti moćan okidač za neke ljude. Alkohol u bilo kom piću izaziva pojačan dotok krvi u vaš mozak i može dovesti do dehidracije, što može biti okidač za glavobolje.
Kafa
Malo kofeina može pomoći da se rešite glavobolje, ali previše kofeina može vas učiniti podložnijim glavoboljama. Istraživanja pokazuju da ljudi koji pate od migrene treba da ograniče dnevni unos kofeina na 200 miligrama i da konzumiraju istu količinu kofeina otprilike u isto vreme svakog dana kako bi ograničili rizik od glavobolje.
Proizvodi od mesa
Iako nema mnogo studija koje pokazuju da prerađeno meso može da izazove glavobolju, neurolog Rozen navodi da nitrati koji se koriste kao konzervansi mogu da prošire krvne sudove i izazovu glavobolju kod nekih ljudi.
Hrana koja sadrži MSG za prevenciju migrene
Monnatrijum glutamat (MSG), koji se nalazi u sojinom sosu i koristi se kao aditiv u drugim proizvodima, čest je okidač glavobolje koja takođe može izazvati loše varenje. Ovaj sastojak se prirodno nalazi u sastojcima kao što su hidrolizovani biljni protein, autolizovani kvasac, hidrolizovani kvasac, ekstrakt kvasca, ekstrakti soje i proteinski izolat, kao i u paradajzu i sirevima.
Hladni proizvodi
Neki ljudi mogu da osete glavobolju nakon što jedu sladoled. Ali pravi uzrok je zapravo reakcija na hladnoću. Lekari navode da bolovi brže nestaju, ali da u svakom slučaju hladne napitke i smrznute proizvode poput sladoleda jedete sporije.
Preuzmite android aplikaciju.