Напади мигрене могу бити веома непријатни, а бол може трајати сатима. Али оно што је мање познато је да мигрене и друге врсте главобоља могу бити изазване одређеним намирницама.
Наравно, ове намирнице неће правити проблеме сваком човеку. Постоје многи окидачи који могу изазвати главобољу, а то могу укључивати промене у животној средини, дуван, неравнотежу хормона, стрес, јака светла или промене у навикама спавања. Ако добијете главобоље након јела, можда их барем делимично изазову одређена храна или пиће. Ово стање је прилично уобичајено.
Чоколада
Многи људи често добију главобоље убрзо након што поједу чоколаду, што доводи до уверења да чоколада изазива главобољу. Међутим, то можда није случај. Многи људи који пате од мигрене имају повећан апетит и жудњу за храном непосредно пре него што главобоља почне. Боље речено, једење чоколадице може бити резултат предстојеће мигрене, а не узрок.
Вино и друга алкохолна пића
Сулфити, који се користе као конзерванси у белом и црвеном вину, сматрају се потенцијалним окидачем мигрене. То значи да вино може бити моћан окидач за неке људе. Алкохол у било ком пићу изазива појачан доток крви у ваш мозак и може довести до дехидрације, што може бити окидач за главобоље.
Kафa
Мало кофеина може помоћи да се решите главобоље, али превише кофеина може вас учинити подложнијим главобољама. Истраживања показују да људи који пате од мигрене треба да ограниче дневни унос кофеина на 200 милиграма и да конзумирају исту количину кофеина отприлике у исто време сваког дана како би ограничили ризик од главобоље.
Производи од меса
Иако нема много студија које показују да прерађено месо може да изазове главобољу, неуролог Розен наводи да нитрати који се користе као конзерванси могу да прошире крвне судове и изазову главобољу код неких људи.
Храна која садржи МСГ за превенцију мигрене
Моннатријум глутамат (МСГ), који се налази у сојином сосу и користи се као адитив у другим производима, чест је окидач главобоље која такође може изазвати лоше варење. Овај састојак се природно налази у састојцима као што су хидролизовани биљни протеин, аутолизовани квасац, хидролизовани квасац, екстракт квасца, екстракти соје и протеински изолат, као и у парадајзу и сиревима.
Хладни производи
Неки људи могу да осете главобољу након што једу сладолед. Али прави узрок је заправо реакција на хладноћу. Лекари наводе да болови брже нестају, али да у сваком случају хладне напитке и смрзнуте производе попут сладоледа једете спорије.
Преузмите андроид апликацију.