Početna > Život i stil
Život i stil

Ove grupe ljudi uopšte ne bi trebalo da jedu crveno meso

Verovatno ste već čuli da crveno meso može imati negativne posledice po zdravlje.
Foto: Pixabay/u_rt5bpvly

Redovna konzumacija crvenog mesa povezana je sa povećanim rizikom od razvoja visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, što može dovesti do srčanih oboljenja, a takođe povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka. Studije su pokazale da prekomerno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od razvoja dijabetesa.

Treba naglasiti da problem nije samo u crvenom mesu, već i u načinu pripreme. Ako odlučite da ga pečete na roštilju i meso izgori, meso može izazvati karcinogene koji su povezani sa povećanim rizikom od raka. Pošto je crveno meso u velikoj meri prerađeno, ono takođe povećava rizik od prekomernog unosa soli. Neko crveno meso, kao što su kobasice, viršle, slanina i slično, može imati visok sadržaj soli, što može da poveća krvni pritisak.

Za neke ljude, crveno meso može imati posebno opasne efekte.

Ove grupe ljudi uopšte ne bi trebalo da jedu crveno meso
Ljudi sa visokim holesterolom

Ljudi sa visokim holesterolom ne bi trebalo da jedu hamburger, biftek i slično svaki dan. Ako inače imate visok holesterol, konzumiranje crvenog mesa neće pomoći u snižavanju nivoa holesterola – učiniće suprotno i dodatno povećati loše vrednosti. Osobe sa visokim holesterolom treba da ograniče unos crvenog mesa i da ga konzumiraju samo jednom ili dva puta mesečno.

Ljudi sa srčanim problemima

Ljudi sa srčanim oboljenjima treba da budu veoma oprezni sa unosom crvenog mesa. Na primer, osoba sa srčanim oboljenjima možda već ima akumulaciju nezdravih naslaga u arterijama i treba da jede ishranu sa malo bilo koje vrste nezdravih masti kao što su zasićene ili trans masti.

Ljudi sa uznapredovalom bolešću bubrega

Ako bubrezi ne rade dobro, ishrana bogata proteinima može doneti više štete nego koristi.

Ljudi sa jednim ili više faktora rizika za srčane bolesti

Ljudi koji imaju jedan ili više faktora rizika za srčana oboljenja kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes, gojaznost, trebalo bi da budu oprezniji sa konzumiranjem crvenog mesa. Ljudi sa ovim stanjima su skloniji razvoju srčanih bolesti i imaju veći rizik od razvoja drugih zdravstvenih stanja.

Ljudi sa porodičnom istorijom određenih karcinoma

Postoje studije koje ukazuju na čestu konzumaciju crvenog mesa i prerađenog mesa sa većim rizikom od razvoja raka debelog creva. Ljudi sa porodičnom istorijom raka debelog creva treba da budu oprezniji kada je u pitanju crveno meso.

Simptomi koji ukazuju da je jetra oštećena prekomernim unosom alkohola

Preuzmite android aplikaciju.