Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове групе људи уопште не би требало да једу црвено месо

Вероватно сте већ чули да црвено месо може имати негативне последице по здравље.
Фото: Pixabay/u_rt5bpvly

Редовна конзумација црвеног меса повезана је са повећаним ризиком од развоја високог холестерола и високог крвног притиска, што може довести до срчаних обољења, а такође повећава ризик од развоја одређених врста рака. Студије су показале да прекомерно конзумирање црвеног меса повећава ризик од развоја дијабетеса.

Треба нагласити да проблем није само у црвеном месу, већ и у начину припреме. Ако одлучите да га печете на роштиљу и месо изгори, месо може изазвати карциногене који су повезани са повећаним ризиком од рака. Пошто је црвено месо у великој мери прерађено, оно такође повећава ризик од прекомерног уноса соли. Неко црвено месо, као што су кобасице, виршле, сланина и слично, може имати висок садржај соли, што може да повећа крвни притисак.

За неке људе, црвено месо може имати посебно опасне ефекте.

Ове групе људи уопште не би требало да једу црвено месо
Људи са високим холестеролом

Људи са високим холестеролом не би требало да једу хамбургер, бифтек и слично сваки дан. Ако иначе имате висок холестерол, конзумирање црвеног меса неће помоћи у снижавању нивоа холестерола – учиниће супротно и додатно повећати лоше вредности. Особе са високим холестеролом треба да ограниче унос црвеног меса и да га конзумирају само једном или два пута месечно.

Људи са срчаним проблемима

Људи са срчаним обољењима треба да буду веома опрезни са уносом црвеног меса. На пример, особа са срчаним обољењима можда већ има акумулацију нездравих наслага у артеријама и треба да једе исхрану са мало било које врсте нездравих масти као што су засићене или транс масти.

Људи са узнапредовалом болешћу бубрега

Ако бубрези не раде добро, исхрана богата протеинима може донети више штете него користи.

Људи са једним или више фактора ризика за срчане болести

Људи који имају један или више фактора ризика за срчана обољења као што су висок крвни притисак, висок холестерол, дијабетес, гојазност, требало би да буду опрезнији са конзумирањем црвеног меса. Људи са овим стањима су склонији развоју срчаних болести и имају већи ризик од развоја других здравствених стања.

Људи са породичном историјом одређених карцинома

Постоје студије које указују на честу конзумацију црвеног меса и прерађеног меса са већим ризиком од развоја рака дебелог црева. Људи са породичном историјом рака дебелог црева треба да буду опрезнији када је у питању црвено месо.

Simptomi koji ukazuju da je jetra oštećena prekomernim unosom alkohola

Преузмите андроид апликацију.