Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Оваква кафа има одређене бенефите за јетру

Пијење кафе повезано је са нижим ризиком за развој хроничних болести јетре, каже ново британско истраживање. Студија, објављена у „BMC Public Health„, показала је да они који пију кафу имају мањи ризик да оболе од неке болести јетре.
Фото: Pixabay/Lernestorod

Бенефинти су били најизраженији код особа које пију четири до пет шољица кафе на дан а наглашеније код оних који су пили млевену кафу. Такква ефикасност, мисле научници, могућа је због антиинфламаторних и антифибротских својства кафе.

Нучници су проучили податке готово 500 хиљада особа које су пратили десет година. Њих 78 одсто пило је или млевену или инстант или кафу без кофеина, остали нису пили кафу.

Током студија забележено је 3.600 случајева хроничних болести јетре, а међу њима 184 случаја хепатоцелуларног карцинома. Они који су пили кафу имали су 21 одсто нижи ризик за оболевање од болести јетре и 49 одсто нижи ризик од смрти изазване тим болестима.

Најбољи учинак имала је млевена кафа, али и инстант кафа и она без кофеина биле су повезане с добробитима. Према научницима, млевена кафа има највећу висину кавеола и кафестола, два састојака за које се сматра да штите јетру.

Доктор Алберт До, хепатолог и професор, здравим особама препоручује дневно једну до две шољице кафе са кофеином.

Не препоручује да се повећава унос кафе како би се евентуално побољшало стање јетре.