Početna > Život i stil
Život i stil

Ovaj kuhinjski začin vam može spasiti orhideje!

Osetljive orhideje su često podložne razvoju gljivičnih bolesti u nepovoljnim uslovima.
Foto: Pixabay/Mike Darger

Pre svega, tome doprinosi prekomerna hladnoća ili vlažnost. Ovaj sastojak, koji sigurno imate u svojoj kuhinji, može spasiti vašu biljku.

Ako primetite da su listovi orhideje omekšali, nisu više čvrsti i imaju žućkaste fleke, ovo je jedan od prvih znakova gljivica i buđi. Da bi se sprečilo truljenje orhideje, ove gljivične bolesti moraju se lečiti.

To možete učiniti uz pomoć cimeta. Ovaj začin je poznat kao prirodni fungicid.

Uzmite oštar nož i njime odrežite oboleli deo lista, kao i malo zdravog dela, da biste bili sigurni da ste potpuno uklonili sve što je obolelo.

Operite sečivo nakon svakog reza i tek onda odrežite ostatak listova. Obilno pospite cimetom tamo gde ste napravili rez. Bacite i uništite isečene komade da biste sprečili širenje.

Ne zaboravite da odvojite bolesne orhideje od zdravih.

Iako je cimet sredstvo protiv gljivica pogodno za upotrebu na nadzemnim delovima biljke, kao što su stabljika, cvetovi i listovi, ne preporučuje se upotreba ako je orhideja razvila trulež korena. Koreni zahvaćeni truležom su veoma krhki i cimet će prouzrokovati da korenje umre od dehidracije.

Iako se ne može poreći da cimet ima anti-gljivična i antibakterijska svojstva, on je takođe veoma agresivan i samo bi ubrzao uništavanje ionako delikatnog korena orhideje.

Evo zašto je piletina omiljeno meso svake porodice

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake