Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ова храна може повећати бол у зглобовима

Ако осећате редовне болове или оток у зглобовима, знате болну фрустрацију њиховог наглог погоршања. Иако постоји много разлога зашто неко може да доживи стални бол у зглобовима, један од најчешћих разлога је артритис.
Фото:Pixabay/PublicDomainPictures

Можда мислите да је артритис само једна болест, али заправо постоји преко 100 врста артритиса које неко може имати, а сви су повезани са боловима у зглобовима или болестима зглобова.

Иако је ово невероватно фрустрирајућа болест за живот, постоје начини за ублажавање болова и управљање отоком зглобова, а један од начина на који то можете да урадите је исхрана.

Додати шећери

Рафинисане угљене хидрате и додати шећере треба избегавати или смањити у исхрани пацијената са артритисом, јер су веома запаљиви и могу да изазову погоршање артритиса или погоршање бола услед тренутног избијања. У истраживању пацијената са реуматоидним артритисом, десерти и напици заслађени шећером били су међу главним артиклима који су погоршали симптоме зглобова учесника. То не значи да треба заувек да одустанете од десерта, али је добра идеја да пазите колико додате шећера једете и можда се одлучите за природне шећере попут воћа када можете.

Глутен

За просечну особу која нема артритис, квалитетна храна која садржи глутен може бити сасвим добра и безбедна за јело. Нажалост, за оне који пате од сталних болова у зглобовима, глутен може бити фактор који доприноси њиховом погоршању. Утврђено је да производи који садрже глутен и пшеницу могу временом довести до упале, а запаљење је директно повезано са болом и отоком у зглобовима. Исхрана на биљној бази, без глутена, имала позитиван ефекат на ублажавање симптома артритиса и болова у зглобовима.

Прерађена храна

Високо обрађена храна може бити укусна и приступачна, али ова храна има негативне нуспојаве, укључујући потенцијал за погоршање болова и упале у зглобовима. Познато је да прерађена храна погоршава симптоме артритиса доприносећи факторима као што су повећање телесне тежине и повећана упала. Као и са било чим на овој листи, не сугеришемо да никада више не треба да конзумирате прерађену храну, али уместо тога предлажемо да ограничите потрошњу када је то могуће како бисте смањили отицање зглобова.

Šta sve zubari mogu da prepoznaju po vašim zubima?

Преузмите андроид апликацију.