Početna > Srbija
Srbija

Otvorena dvodnevna radionica za koordinaciju i planiranje aktivnosti

Zajednička dvodnevna radionica za koordinaciju i planiranje aktivnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština počela je danas u Banji Vrdnik.
Foto: Pexels/Pixabay

Radionicu je otvorio državni sekretar Đorđe Dabić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ukazavši na to da je zajednički cilj dveju institucija moderna, profesionalna, efikasna i odgovorna lokalna samouprava, Dabić je naglasio da se radi na izmeni sistemskih propisa u toj oblasti, kao i da je izrađeno nekoliko analiza koje treba da podrže taj proces.

„Okvir koji nas na to obavezuje jeste i usvojeni Program za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji za period od 2021. do 2025. godine i zato je važno da radimo na ostvarenju onoga što je cilj ovog dokumenta, a to je uspostavljanje sistema lokalne samouprave koji omogućava efikasno i održivo ostvarivanje prava građana“, istakao je Dabić.

On je izrazio uverenje da su na postizanje dosadašnjih, kao i budućih rezultata, veliki uticaj imale sprovedene reforme, ali i one na kojima se i dalje radi u oblasti upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja. Dodao je da su doneti inovirani propisi i uveden sistem kompetencija za rad službenika u organima jedinica lokalne samouprave, kao i novi sistem stručnog usavršavanja.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk istakao je uspešnu saradnju Stalne konferencije i MDULS i naveo da je uspostavljen snažan međuinstitucionalni partnerski odnos interesu lokalne samouprave u Republici Srbiji.

„Rezultati koje smo postigli tokom prethodne godine potvrda su kvalitetnog partnerstva. Današnji susret iskoristićemo da napravimo zajednički plan rada za tekuću godinu, a u cilju zajedničkog angažovanja dve institucije na polju dalje reforme sistema lokalne samouprave“, naglasio je Tarbuk.

Na zajedničkoj radionici učesnici su se osvrnuli na aktivnosti tokom 2022. godine i razgovarali o planiranim budućim aktivnostima, a govorilo se i o reformi propisa, kao i o sprovođenju merenja stanja u sistemu lokalne samouprave i izradi analitičkih dokumenata, navodi se u saopštenju.

Sofić i Bartek: Intenzivirati saradnju između slovenskih naroda

Preuzmite android aplikaciju.