Почетна > Србија
Србија

Отворена дводневна радионица за координацију и планирање активности

Заједничка дводневна радионица за координацију и планирање активности Министарства државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина почела је данас у Бањи Врдник.
Фото: Pexels/Pixabay

Радионицу је отворио државни секретар Ђорђе Дабић, саопштило је ресорно министарство.

Указавши на то да је заједнички циљ двеју институција модерна, професионална, ефикасна и одговорна локална самоуправа, Дабић је нагласио да се ради на измени системских прописа у тој области, као и да је израђено неколико анализа које треба да подрже тај процес.

„Оквир који нас на то обавезује јесте и усвојени Програм за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији за период од 2021. до 2025. године и зато је важно да радимо на остварењу онога што је циљ овог документа, а то је успостављање система локалне самоуправе који омогућава ефикасно и одрживо остваривање права грађана“, истакао је Дабић.

Он је изразио уверење да су на постизање досадашњих, као и будућих резултата, велики утицај имале спроведене реформе, али и оне на којима се и даље ради у области управљања људским ресурсима и стручног усавршавања. Додао је да су донети иновирани прописи и уведен систем компетенција за рад службеника у органима јединица локалне самоуправе, као и нови систем стручног усавршавања.

Генерални секретар СКГО Никола Тарбук истакао је успешну сарадњу Сталне конференције и МДУЛС и навео да је успостављен снажан међуинституционални партнерски однос интересу локалне самоуправе у Републици Србији.

„Резултати које смо постигли током претходне године потврда су квалитетног партнерства. Данашњи сусрет искористићемо да направимо заједнички план рада за текућу годину, а у циљу заједничког ангажовања две институције на пољу даље реформе система локалне самоуправе“, нагласио је Тарбук.

На заједничкој радионици учесници су се осврнули на активности током 2022. године и разговарали о планираним будућим активностима, а говорило се и о реформи прописа, као и о спровођењу мерења стања у систему локалне самоуправе и изради аналитичких докумената, наводи се у саопштењу.

Sofić i Bartek: Intenzivirati saradnju između slovenskih naroda

Преузмите андроид апликацију.