Почетна > Свет
Свет

Откривено како да се пластика претвори у ванилу

Научници у Бангладешу открили су начин како да претворе коришћену пластичну амбалажу у арому ваниле, користећи генетски модификоване бактерије.
Фото: Pixabay/RitaE

Та производња арома могла би да помогне да рециклажа постане атрактивнија и привлачнија, пише Гардијан.

Јоана Садлер са Универзитета у Единбургу, која је спровела ову акцију, рекла је да је ово први пример употребе биолошког система за прераду пластичног отпада у вредну индустријску хемикалију и да има врло узбудљиве импликације на кружну економију.

,,Наш рад оспорава перцепцију пластике, као проблематичног отпада, и уместо тога показује њену употребу као новог ресурса угљеника од којег се могу производити производи високе вредности“, додаје Садлер.

Подстицање бољег сакупљања и употребе пластике је кључно решавање глобалног проблема загађења пластиком. Ванила се широко користи у прехрамбреној и козметичкој индустрији и представља важну хемијску масу која се користи за производњу фармацеутских производа, производа за чишћење и хербицида.

Фото: Pixabay/Gate 74

Глобална потражња расте, а 2018. године износила је 37.000 тона, што је далеко надмашило понуду природних зрна ваниле.

Тренутно се око 85 одсто ванилина синтетише из хемикалија добијених из фосилних горива.

Око 1 милион пластичних боца се прода сваког минута широм света и само 14 одсто се рециклира.

На жалост, велики проценат пластичних боца заврши у океанима. Недавно истраживање је показало да су боце друга најчешћа врста загађења пластиком у океанима, после пластичних кеса.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.