Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Откривен кану стар преко хиљаду година: Користиле га древне Маје!

Пронађен је у близини Чичен Ице, некада великог града Маја.

У јужном Мексику откривен је очувани дрвени кану који су користили древне Маје, а за који се процењује да је стар више од хиљаду година.

Фото: Градске инфо/М.М.

Изузетно редак кану пронађен је готово потпуно нетакнут, потопљен у слатководном базену познатом као вртача, у близини рушевина Чичен Ице, некада великог града Маја у којем се могу пронаћи изрезбарени храмови и високе пирамиде.

Пронађен је док су радници који су градили туристички железнички пројект истраживали подручје око вртаче која се налази у близини дела пројекта који ће бити повезан с Канкуном, главним туристичким одредиштем у Мексику.

Фото: Градске инфо/М.М.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор представио је такозвани Maya Train као туристичку инфраструктуру која ће помоћи ублажавању сиромаштва у мање богатим јужним државама Мексика.

Кану је дугачак нешто више од 1,6 метара и широк 80 сантиметара, а вероватно се користио за транспорт воде из вртаче или чување ритуалних посуда, наводи се у саопштењу мексичког института за антиквитете.
Фото: Pexels/Alexandr Podvalny

Институт је ово изванредно откриће описао као „први потпуно очувани кану“ на том подручју, додајући да ће стручњаци с париског универзитета Сорбоне помоћи у анализи добро очуваног дрвета како би се тачно утврдила његова старост и врста. Такође ће наручити тродимензионални модел кануа, како би се олакшало даље проучавање и омогућила израда реплика.

Кану потиче из раздобља између 830. и 950. године нове ере, када су десетине градова широм данашњег јужног Мексика и Централне Америке напредовали уз помоћ великих људских достигнућа у математици, писању и уметности.

 

Zrno vrednije od zlata

Преузмите андроид апликацију.