Početna > Biznis
Biznis

Otkazano 4.500 letova u SAD zbog ledenog talasa

Veliki deo SAD zahvatila je veoma hladna vazdušna masa sa Arktika, a zbog olujnog vetra i mećava na aerodromima širom zemlje je otkazano više od 4.500 letova.
Foto: Unsplash/karimbalaa

U većem delu zemlje izdat je crveni meteoalarm, a očekuje se da će sneg tokom predstojećeg vikenda prouzrokovati velike probleme u saobraćaju, prenosi Rojters.

Američka automobilska asocijacija procenjuje da je 112,7 miliona ljudi planiralo da putuje tokom praznika u periodu između 23. decembra i 2. januara.

Veliki aerodromi, među kojima je i onaj u Čikagu, kao najprometniji u SAD-u, već su otkazali letove, očekujući snežnu oluju.

Više od 4.500 letova zakazanih za juče i danas je otkazano, a samo na dva velika aerodroma u Čikagu otkazano je više od 1.200, navodi se na servisu za praćenje letova Flajtaver.

Očekuje se da će predstojeća oluja doneti mećave u regionu Velikih jezera, jake kiše praćene naglim padom temperatura na istočnoj obali, udare vetra od 100 kilometara na čas i izuzetno hladno vreme sve do juga i meksičke granice.Postoji mogućnost da se oluja pretvori u fenomen koji meteorolozi nazivaju „bombaški ciklon” – oluja koja za kratko vreme postane snažna, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Ciklon bi mogao da izazove jake snežne padavine i jake vetrove kao i da stvori gotovo nultu vidljivost na putevima, saopštila je meteorološka služba.

Izlaganje takvim uslovima bez adekvatne zaštite može izazvati promrzline u roku od nekoliko minuta, upozorava stručnjaci.

Kako su saopštili, mogući su i prekidi struje, kao posledice jakih vetrova, snega u kombinaciji sa većom potrošnjom električne energije.

Dodaju da ekstremna hladnoća predstavlja posebnu opasnost za stoku u regionima u kojima je stočarstvo dominantna poljoprivredna grana, prenosi Tanjug.

Nemačka i Poljska ipak hoće rusku naftu

Preuzmite android aplikaciju.