Почетна > Бизнис
Бизнис

Отказано 4.500 летова у САД због леденог таласа

Велики део САД захватила је веома хладна ваздушна маса са Арктика, а због олујног ветра и мећава на аеродромима широм земље је отказано више од 4.500 летова.
Фото: Unsplash/karimbalaa

У већем делу земље издат је црвени метеоаларм, а очекује се да ће снег током предстојећег викенда проузроковати велике проблеме у саобраћају, преноси Ројтерс.

Америчка аутомобилска асоцијација процењује да је 112,7 милиона људи планирало да путује током празника у периоду између 23. децембра и 2. јануара.

Велики аеродроми, међу којима је и онај у Чикагу, као најпрометнији у САД-у, већ су отказали летове, очекујући снежну олују.

Више од 4.500 летова заказаних за јуче и данас је отказано, а само на два велика аеродрома у Чикагу отказано је више од 1.200, наводи се на сервису за праћење летова Флајтавер.

Очекује се да ће предстојећа олуја донети мећаве у региону Великих језера, јаке кише праћене наглим падом температура на источној обали, ударе ветра од 100 километара на час и изузетно хладно време све до југа и мексичке границе.Постоји могућност да се олуја претвори у феномен који метеоролози називају „бомбашки циклон” – олуја која за кратко време постане снажна, саопштила је Национална метеоролошка служба (НВС).

Циклон би могао да изазове јаке снежне падавине и јаке ветрове као и да створи готово нулту видљивост на путевима, саопштила је метеоролошка служба.

Излагање таквим условима без адекватне заштите може изазвати промрзлине у року од неколико минута, упозорава стручњаци.

Како су саопштили, могући су и прекиди струје, као последице јаких ветрова, снега у комбинацији са већом потрошњом електричне енергије.

Додају да екстремна хладноћа представља посебну опасност за стоку у регионима у којима је сточарство доминантна пољопривредна грана, преноси Танјуг.

Nemačka i Poljska ipak hoće rusku naftu

Преузмите андроид апликацију.