Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Otkazana novosadska Kritična masa

Poznata novosadska biciklistička vožnja najavljenu za subotu 27. maj, otkazuje se prvi put od početka održavanja 2012. godine.
Foto: PrtSc/Facebook.com/CMNoviSad

Kritična masa okuplja redovno više stotina svakodnevnih biciklista i tema ove vožnje trebalo je da bude nasilje u saobraćaju.

Novosadska biciklistička inicijativa je skup prijavila formalno 19. maja, uz najavu vožnje za 27. maj.

Naknadni razvoj događaja, planirano održavanje političkih skupova i rast političkih tenzija uticao na odluku udruženja da Kritičnu masu prvi put nakon decenije održavanja otkaže.

Uprkos otkazivanju događaja, udruženje će i dalje raditi sa srodnim organizacijama na zagovaranju suzbijanja nasilja u saobraćaju, čemu su naročito izložene ranjive grupe učesnika u saobraćaju, pešaci i biciklisti, kao i na promociji bezbednog bicikliranja.

Kritična masa je od samog početka skup biciklista građanskog karaktera, namenjen ljudima koji koriste ili žele da koriste bicikl.

Cilj vožnje je da promoviše bicikliranje kao jednostavan, efikasan, ekonomičan i ekoški prihvatljiv način kretanja u saobraćaju i da se ukaže na probleme i potrebe biciklista.

Sledeće aktivnosti Novosadska biciklistička inicijativa planira na Svetski dan bicikla 3. juna, sinhronizovano sa drugim biciklističkim udruženjima.

Festival kuglofa od 26. do 28. maja u Sremskim Karlovcima

Preuzmite android aplikaciju.