Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Отказана новосадска Критична маса

Позната новосадска бициклистичка вожња најављену за суботу 27. мај, отказује се први пут од почетка одржавања 2012. године.
Фото: PrtSc/Facebook.com/CMNoviSad

Критична маса окупља редовно више стотина свакодневних бициклиста и тема ове вожње требало је да буде насиље у саобраћају.

Новосадска бициклистичка иницијатива је скуп пријавила формално 19. маја, уз најаву вожње за 27. мај.

Накнадни развој догађаја, планирано одржавање политичких скупова и раст политичких тензија утицао на одлуку удружења да Критичну масу први пут након деценије одржавања откаже.

Упркос отказивању догађаја, удружење ће и даље радити са сродним организацијама на заговарању сузбијања насиља у саобраћају, чему су нарочито изложене рањиве групе учесника у саобраћају, пешаци и бициклисти, као и на промоцији безбедног бициклирања.

Критична маса је од самог почетка скуп бициклиста грађанског карактера, намењен људима који користе или желе да користе бицикл.

Циљ вожње је да промовише бициклирање као једноставан, ефикасан, економичан и екошки прихватљив начин кретања у саобраћају и да се укаже на проблеме и потребе бициклиста.

Следеће активности Новосадска бициклистичка иницијатива планира на Светски дан бицикла 3. јуна, синхронизовано са другим бициклистичким удружењима.

Festival kuglofa od 26. do 28. maja u Sremskim Karlovcima

Преузмите андроид апликацију.