Боза потиче из Турске, из времена Османског царства, а веровало се да ово више од хиљаду година старо пиће даје снагу организму. То је освежавајуће, безалкохолно пиће које се добија ферментацијом воденог раствора кукурузног брашна, квасца и шећера.
Сок је густе структуре, мутан је и необичног мириса, жућкасте до окер боје. Богат је витаминима А, Б и Е, као и гвожђем.
Садржи и велики број корисних бактерија, па је посебно добар за спортисте, труднице и породиље.
Идеалан је за имунитет.
Тренутачно помаже код исцрпљености, дехидрације и мамурлука. Рецепт за бозу је једноставан и можете је припремити код куће.
Састојци:
- 500 грама непросејаног кукурузног брашна
- 5 литара млаке воде
- 20 грама квасца
- 500 грама шећера
Припрема:
У велики лонац ставите кукурузно брашно, додајте 5 литара воде и оставите „преко ноћи“. Ујутру ставите на шпорет и кувајте два сата уз повремено мешање. Склоните са шпорета и оставите да одстоји неколико сати. После тога у смесу умешати квасац помешан са мало млаке воде, па опет оставити „преко ноћи” до следећег дана. Следећег дана течност процедити кроз газу и додати шећер. Ако желите, пиће можете украсити циметом у праху.
Ako želite da vam mozak bolje radi onda obavezno jedite ovo voće i povrće
Преузмите андроид апликацију.