Početna > Život i stil
Život i stil

Osteoporoza i ishrana: Šta se preporučuje, a šta ne!

Osteoporoza je prilično česta bolest, a održavanje zdravlja kostiju je neophodno i čak moguće.
Foto: Pixabay/Taokinesis

Pre svega, morate usvojiti zdrav način života, ne propuštati hranu bogatu kalcijumom, redovno se baviti fizičkom aktivnošću i pravilno se izlagati suncu kako biste poboljšali apsorpciju vitamina D.

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je postepeno slabljenje kostiju uzrokovano njihovom sopstvenom dekalcifikacija. Ovo dovodi do smanjenja koštane mase. Kako osteoporoza napreduje, dovodi vas u opasnost od preloma, posebno kukova, ramena i zglobova.

Ishrana za osteoporozu: preporučena hrana

Evo liste namirnica koje je važno konzumirati: 
  • mleko i jogurt: odlični izvori kalcijuma, najmanje 1 porcija svaki dan
  • sirevi: 2 ili 3 porcije nedeljno
  • mahunarke: kao što su leblebija, pasulj, sočivo, soja, grašak… 2 do 4 puta nedeljno
  • sveže i sezonsko povrće: posebno ono sa tamnozelenim listovima (cvekla, rukola, brokoli, repa, radič…)
  • riba: nije naročito bogata kalcijumom, ali je jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D
  • voće: kao što su pomorandže i citrusi i jagode
  • suvo voće: orasi, bademi, pistaći…oko 20 grama dnevno
  • voda bogata kalcijumom (najmanje 200 mg/l). Najmanje 2 litra dnevno
Ishrana za osteoporozu: šta NE jesti

Umesto toga, hajde da sada pogledamo koju hranu treba izbegavati ili, u svakom slučaju, konzumirati samo povremeno: 

  • alkohol
  • so: prekomerna konzumacija dovodi do izlučivanja kalcijuma urinom. Prema indikacijama SZO, ne treba dodati više od 5 grama soli dnevno, uključujući i onu koja se već nalazi u hrani
  • povrće i namirnice bogate oksalatima: spanać, paradajz, grožđe, rabarbara, šljive, peršun, čaj, čokolada, kafa… jer smanjuju apsorpciju kalcijuma iz creva
  • crveno meso – suhomesnati proizvodi: kobasice i narezak
  • riblje konzerve

Evo zašto treba da jedemo kajsije svaki dan!

Preuzmite android aplikaciju.