Početna > Život i stil
Život i stil

Oprezno sa unošenjem hrane. Prejedanje može da izazove tegobe

Obilje hrane i pića sastavni su deo svakog prvomajskog praznika, pa se tokom praznika javljaju problemi sa varenjem zbog preteranog unosa hrane.
Foto: Pixabay/vika-imperia550

Povećani unos hrane, takozvano prejedanje, može biti razlog različitih gastričnih tegoba. Poremećaj varenja može biti uzrok stvaranja želudačne hlorovodonične kiseline ili može biti posledica viška ili manjka stvaranja kiseline i nedostatak enzima.

Kao posledica prejedanja mogu javiti gorušica, mučnina, nelagode i pojačano stvaranje gasova.

U zavisnosti šta se javlja kod pacijenata, takve budu i naše preporuke. U slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja se gorušica, naša preporuka su lekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori, inhibitori protonske pumpe, a ako je posledica nedostatka enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima. Tu su lekovi koji stimulišu motilitet.

Najbolja preporuka umerenost, ali da ako je je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima.

Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže da se ubrza varenje.

2 trika pomoću kojih ćete ukloniti masnoću sa roštilja

Preuzmite android aplikaciju.