Почетна > Свет
Свет

ОПЕК постигао компромис са УАЕ о производној квоти

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) постигла је данас договор након скоро двонедељног застоја у разговорима о будућем нивоу производње нафте, према извештајима Вол Стрит Журнала (WSJ) и Ројтерса.
Фото: PrtSc/CNBCInternational/YouTube

До привременог прекида разговора је дошло почетком јула због одбијања Уједињених Арапских Емирата да прихвате координисани план производње нафте у оквиру ОПЕК-а, на чијем је челу краљевина Саудијска Арабија.

Наиме, Емирати су захтевали да се повећа њихова производна основица – односно ОПЕК-ва процена њихових максималним производних могућости – јер се на бази те цифре одређује проценат смањења пумпања и износ квота којих земље чланице морају да се придржавају сходно споразуму о производњи.

Чланице нафтног картела смањују своју производњу основицу у истом том проценту, што значи да би виша основица омогућила УАЕ већу производну квоту.

Абу Даби је иницијално тражио да се његова основица повећа са 3,2 милиона барела дневно на 3,8 милиона барела дневно.

Према изворима, на које се позива Вол Стрит Журнал, Саудијска Арабија и њен мањи сусед постигли су компромис да производна основица УАЕ буде повећана на 3,65 милиона барела дневно од априла 2022.

Извештаји Вол Стрит Журнала и Ројтерса нису званично потврђени.

Већина делегата у ОПЕК-у је подржала иницијални споразум којим се предвиђа колективно месечно повећање пумпања „црног злата“ за по 400.000 барела дневно до краја 2022.

Тиме би се постепено елеминисала преостала ограничења производње која су споразумом уведена у пролеће 2020. године, јер су цене нафте већ ојачале и достигле највиши ниво од краја 2018 године на крилима економског опоравка и растуће потражње за горивом.