Почетна > Бизнис
Бизнис

Фијаско преговора ОПЕК+, нафта на трогодишњем максимуму

Цене нафте су скочиле на највиши ниво у скоро три године након што су разговори Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника одложени на неодређено време, јер група није успела да постигне договор о производној политици од августа надаље.
Фото: Pixabay/John R Perry

Фјучерси америчке сирове нафте WTI порасли су за 1,56 посто или за 1,17 долара, на 76,33 долара за барел, што је њихов највиши ниво од октобра 2018.

Међународно ценовна референца на тржишту „црног злата“, северономорска нафта Брент, ојачала је за 1,2 процента или за 93 цента, на 77,10 долара по барелу, извештава CNBC.

Разговори почели прошле седмице

Разговори између чланица ОПЕК-а и њихових савезника, група популарно названа ОПЕК+, почели су прошле седмице како би се утврдила производна политика до краја године.

Група је у петак гласала о предлогу да се сваког месеца од августа до децембра подижу испоруке тржишту за 400.000 барела дневно, што би резултирало укупним повећањем понуде за два милиона барела дневно до краја године. Учесници састанка су такође предложили да се споразум о ограничењу производње продужи до краја 2022.

Фото: Pixabay/Gerhard Traschütz

Уједињени Арапски Емирати су, међутим, одбили ове предлоге, па је договорено да се преговори наставе у понедељак у настојању да се постигне консензус, али је на крају састанак отказан.

„Датум следећег састанка биће утврђен у догледно време“, изјавио је генерални секретар ОПЕК-а Мохамед Баркиндо.

ОПЕК+ већ био предузео историјске мере

Група ОПЕК+ је предузела историјске мере у априлу 2020. године, смањујући производњу за скоро 10 милиона барела дневно с циљем да подржи цене јер је због пандемије ковид-19 тражња за нафтним дериватима нагло пала.

Фото: Pixabay/David ROUMANET

Од тада, група је постепено повећавала испоруке барела на тржиште, и састајала се готово сваког месеца како би разматрала политику производње.

„Предлог који је изнет на састанку за нас није био добар“, рекао је у недељу министар енергетике и инфраструктуре УАЕ Сухаил Ал Мазруи за CNBC. Додао је да ће земља подржати краткорочно повећање понуде, али да жели боље услове да би се споразум о ограничењу пумпања продужио до 2022. године.