Почетна > Зелени град
Зелени град Нови Сад

Омладински активизам за животну средину – нова мода?

Последњих година сведочимо о постепоном повећању активизма и волонтеризма, како на нивоу Републике Србије, тако и на нивоу Града Новог Сада. Оно се јавља као последица неопходности за истим, али и повећању свесности и информисаности младих о актуeлним дешавањима у њиховој околини.
Фото: Unsplash/OCG Saving The Ocean

Поставља се питање: Зашто је битно да се млади више активирају у друштву?

“На млађима свет остаје” – узречица старијих суграђана која произилази из њихове жеље да се пробуди потреба младих да буду део друштва. Међутим, иако се бележи благи пораст, од круциалног значаја је да се омладина додатно мотивише, а то се може постићи примерима добре праксе.

Како студенти представљају значајни проценат категорије младих људи, желимо да вам представимо НИДСБ „Јосиф Панчић“ – Научно истраживачко друштво студената биологије које је основано давне 1973. године. Чланови овог друштва су углавном студенти смера екологије, биологије, двопредметних настава. Међутим, оно окупља и све остале заинтересоване младе људе које желе да се баве научно-истраживалким радом, заштитом животне средине и едукацијом.

Serbia 4 Youth је организација за омладински туризам.

Пројекат „Novi Sad 4 Youth“ имао је жељу да унапреди капацитете удружења младих и за младе на територији нашег града. Једна од активности овог пројекта представља и „Novi Sad 4 Youth street art bike“.

Учесници су се упознали са муралима младих уметника из Новог Сада на еколошки начин — бициклистичком туром која је настала у сарадњи са ЕкоКуриром.

Независно, еколошко удружење „ЕкоКурир“ је организовало емицију „Курбла – позитивни млади људи“ која на духовит начин представља позитивне примере из заједнице.

Бројне организације креирају своје догађаје у складу са Националном стратегијом за младе од 2015–2025 у којој је истакнуто да недовољна укљученост младих у активности у вези са заштитом животне средине, као и у доношење одлука у овој области, произилази из чињенице да не постоји довољан број информација о начинима на које то могу да ураде.

У циљу је да се споји активизам младих и рекреација, заједно са креативним учењем о еколошкој ситуацији у граду у којм живе, еколошко удружење „ЗЕЛЕНИ САД“ је 2017. године спровео пројекат „Новосадска омладина за унапређење еколошког права“.

Млади суграђани су се кроз овај пројекат упознали са бројном регулативом из области заштите животне средине. Такође, научили су како Закон дефинише животну средину: „Животна средина јесте скуп природних и створених вредности чији комплексни међусобни односи чине окружење, односно простор и услове за живот.“

Поред наведених пројеката, постоје и бројни други који су се спровели у претходних пар година. Међутим, важно је инспирисати младе да прилагоде своје животно окружење према њиховим жељама, а оно је могуће само повећањем информисаности на начин који данашња омладина разуме – путем друштвених мрежа, односно интернета.

Према истраживању које је спровео “Unicef“, ученици проведу више од 3 сата дневно на интернету, викендом између 4-7 часова.
Фото: Еколошко удружење “Зелени сад“

Бројна еколошка удружења су спремна да саслушају идеје и да препусте координисање пројеката што је веома битно имати у биографији за будуће запослење.

Министарство омладине и спорта је препознало значај активизма и волонтеризма ове узрасне структуре те је од 2010. године финансирало више од 1802 омадинска волонтерска пројекта реализована од стране удружења младих и за младе на разне теме, па и на тему екологије. Пројекти су реализовани у оквиру програма „Млади су закон“, што они стварно и јесу.

Znate li da su naše bake živele održivije nego mi sada?

Преузмите андроид апликацију.