Појас око језера Врутци, ужичког водозахвата на реци Ђетињи, заштићен је по раније донетој уредби Владе Србије. Формиране су три заштитне зоне како би се од загађења сачувала та водоакумулација.

Зато је погодна прилика да на овом заштићеном простору, од безмало 13 000 хектара незагађеног земљишта, заживи органска пољопривредна производња која ће донети бољитак житељима села око језера и спречити да употреба хемије загади драгоцени водозахват, поуздан и током минуле дуготрајне суше у водоснабдевању Ужица.
Ту иницијативу ових дана су покренули у ужичком Центру за органску пољопривреду, указујући на вишеструку корист органске производње у заштићеној зони језера Врутци. Директор центра проф. др Никола Бајић напомиње да је период суше показао колико значи кад једно подручје стално има пијаћу воду, па је ова водоакумулација драгуљ који треба сачувати.
“Министарство здравља и Влада Србије донели су 2018. уредбу о формирању заштитно-санитарне зоне око језера на подручјима ужичких села Врутци, Биоска и Кремна, те чајетинских Трипкова и Шљивовица. У њој је забрањена употреба пестицида, хербицида и синтетичких ђубрива. Главни циљ, заштита језера и изворишта остаје приоритет, а предлажемо да на ових 13 000 хектара развијемо органску пољопривреду, тим пре, јер у Биосци и Трипковима већ се поједини пољопривредници баве органским узгојом коса и живине. Посебно је изазовно органско пчеларство, јер расте тражња меда, као и подизање медоносних биљака. Цео овај програм уклапа се у стратегију развоја града Ужица од 2021. до 2028. Године” истиче професор Бајић.
Како се крећу цене оштећеног воћа прочитајте овде.
Преузмите андроид апликацију.