Почетна > Бизнис
Бизнис

Oштећено воће и до десет пута јефтиније у откупу

Временске непогоде све су чешће и произвођачи у Србији ће у будућности много више морати да инвестирају у осигурање воћњака, поручују стручњаци.
Фото: Unsplash/srz

Професор др Ненад Магазин са Пољопривредног факултета у Новом Саду недавно је у оквиру Сајма пољопривреде рекао да мраз може да смањи укупан род воћа у Србији за половину.

“То се са климатским променама све чешће дешава. Мразни период је све дужи, иако је зима све краћа. Мразу се не посвећује довољно пажње, превентивно по избору локалитета и воћне врсте, али не посвећује се довољно пажње ни активним мерама. Ефекат мраза није само у паду приноса већ и у паду квалитета плодова“ нагласио је Магазин.

Додао је да ако имате мрежицу на јабуци узроковану мразом, за исту можете добити шест динара по килограму уместо 50. Воћари често кажу да је заштита од мраза скупа, али то је био случај са противградним мрежама, а данас ниједан савремени засад није подигнут без мрежа.

“Улагање јесте скупо, али се исплати само у једној години у којој ви имате плодове, а други немају“ рекао је он, а преноси Агроклуб.

Недавно је потврђено да је у Србији преко осигуравајућих кућа осигурано свега 12 до 15 одсто укупних пољопривредних површина. То је и даље мало да би пољопривредници могли да рачунају на јефтиније премије. То ће се, сматрају стручњаци, догодити тек када буде било више корисника.

Остале вести из бизниса прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.