Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Održana svečanost četiri škole povodom Svetog Save

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava koju su zajedno organizovale četiri novosadske škole – Gimnazija „Svetozar Marković“, Škola za dizajn „Bogdan Šuput“, Baletska škola u Novom Sadu i Muzička škola „Isidor Bajić“.
Foto: Grad Novi Sad

Objedinjena proslava organizovana je po prvi put u prostoru Gradske koncertne dvorane koja se nalazi u okviru novoizgrađene Muzičko-baletske škole.

„Danas se zajedno sećamo najvećeg srpskog svetitelja – Svetog Save. Svi treba da budemo ponosni na naše nacionalno blago, na život i delo Rastka Nemanjića. On je ostavio neizbrisiv trag u našem jeziku, prosveti, kulturi i duhovnom životu. Ulaganje u obrazovanje je osnov za postojanje jedne savremene i snažne države. Tako je i naša obaveza, baš kako je to činio Sveti Sava, da brinemo o budućnosti i deci, o uslovima u kojima će sticati obrazovanje. Vodeći računa o tome i čuvajući temelje savremene  i snažne države, Grad Novi Sad ulaže u obazovanje, više nego ikada. Tako, ove godine, Grad izdvaja 7 milijardi 300 miliona dinara za oblast obrazovanja. Trenutno se izvode radovi na više lokacija u gradu na novim objektima Predškolske ustanove, kao i osnovnih i srednjih škola.“

„Planiramo i izgradnju potpuno novih škola na Jugovićevu, Satelitu, Adicama i SajlovuNastavićemo da ulažemo u školstvo, jer je znanje preduslov napretka i rasta, kako pojedinca tako i čitave zajednice – rekao je gradonačelnik Đurić čestitavši učenicima i prosvetnim radnicima školsku slavu Svetog Savu.“

Direktorka Baletske škole Sanja Vučurević istakla je da je zajednička proslava upriličena zahvaljujući prijateljstvu i odličnoj saradnji novosadskih škola, a da su taj dan duhovnosti posvetili širenju svetosavskih vrlina.

Ona se zahvalila Gradu Novom Sadu na tome što su Baletska, kao i Muzička škola, dobile svoju stalnu adresu, svojevrsni hram obrazovanja i kulture, reprezentativnu zgradu na Bulevaru cara Lazara koja će nastaviti da neguje i razvija talente.

Prisutnima se na Svečanoj akademiji obratila i direktorka Gimnazije „Svetozar Marković“ Tatjana Vukadinović.

– Vođeni vizijom negovanja nasleđa našeg naroda, povezali smo četiri škole. Udruživši ono najbolje što imamo, a to su darovitost učenika, pedagoška umeća profesora, uz spremnost na predan rad, proizveli smo program koji će, nadamo se, iz godine u godinu biti sve bogatiji – rekla je Tatjana Vukadinović.

Najmlađe Novosađane nije iznenadio sneg – Dunavski park dobio prvog Sneška (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.