Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Održan prvi Forum o regionalnom razvoju na području Vojvodine, fokus na tri značajne teme

Prvi Forum o regionalnom razvoju na području Autonomne Pokrajine Vojvodine otvoren je danas u kongresnom centru hotela “Fruške terme”, u Vrdniku. Organizator događaja je konzorcijum pet akreditovanih regionalnih razvojnih agencija sa teritorije AP Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade. Događaju je prisustvovao i Edin Đerlek, ministar za ravnomerni regionalni razvoj.
Foto: NS uživo

U fokusu rada Foruma su tri teme – ekonomski razvoj, životna sredina i institucionalna podrška u procesu regionalnog razvoja.

Foto: NS uživo
Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, istakao je da mu je zadovoljstvo što učestvuje na prvom Forumu.
Foto: NS uživo

„Hteo bih da obavestim javnost da smo pre dva dana na sednici Pokrajinske Vlade usvojili nacrt plana razvoja AP Vojvodine do 2030. godine, koji je krovni dokument razvoja koji će na sledećoj skupštini, nadam se, biti usvojen. U tom dokumentu smo definisali ciljeve i mere kako da se ostvare svi ti pravci razvoja u narednom periodu.“

„Ova ideja je pokrenuta sa namerom da se podstaknu i motivišu dodatne aktivnosti koje doprinose regionalnom razvoju“, reči su Radomira Topalova, menadžera projekta.
Foto: NS uživo

„Ovih 5 razvojnih agencija postoje više od 20 godina na području Srbije i zato mislim da su kredibilan partner u ovom projektu. Nadamo se da je ovo samo prvi u nizu i da ćemo sa tim nastaviti i u budućnosti.“

Ministar Edin Đerlek naglasio je da ovaj forum ima za cilj aktueliziranje teme regionalnog razvoja, koja je, po njegovom mišljenju, prilično magrinalizovana.
Foto: NS uživo

„Jedan od ciljeva je da opet pričamo o tome, jer je država mnogo uložila u različite delove. Nove mere koje ćemo uspostaviti, pre svega tiču se strateških i razvojnih dokumenata koji imaju za cilj da smanje ove disparitete. Ne možemo dozvoliti da se samo Beograd razvija, jer Srbija ima veliki potencijal i na tome ćemo raditi. Tu ćemo iskoristiti resurse svih naših regiona. Regionalni razvoj mora biti jedna potpuno nova tema u Srbiji budući da ima ogroman značaj sa aspekta ekonomije, stabilnosti i bezbednosti države. Uskoro ćemo imati usvajanje programa o podsticaju regionalnog rasta gde će sve regionalne agencije moći da kandiduju svoje projekte. Najvažnija stvar je potpuno redizajniranje regionalne politike, pored plana razvoja koji izrađuje Sekretarijat za javne politike“, objasnio je ministar.

Grad dodeljuje 50 miliona dinara za nabavku mašina i opreme mikro i malim preduzećima – evo kako da konkurišete

Preuzmite android aplikaciju.