Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Одржан први Форум о регионалном развоју на подручју Војводине, фокус на три значајне теме

Први Форум о регионалном развоју на подручју Аутономне Покрајине Војводине отворен је данас у конгресном центру хотела “Фрушке терме”, у Врднику. Организатор догађаја је конзорцијум пет акредитованих регионалних развојних агенција са територије АП Војводине, уз подршку Покрајинске владе. Догађају је присуствовао и Един Ђерлек, министар за равномерни регионални развој.
Фото: НС уживо

У фокусу рада Форума су три теме – економски развој, животна средина и институционална подршка у процесу регионалног развоја.

Фото: НС уживо
Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, истакао је да му је задовољство што учествује на првом Форуму.
Фото: НС уживо

„Хтео бих да обавестим јавност да смо пре два дана на седници Покрајинске Владе усвојили нацрт плана развоја АП Војводине до 2030. године, који је кровни документ развоја који ће на следећој скупштини, надам се, бити усвојен. У том документу смо дефинисали циљеве и мере како да се остваре сви ти правци развоја у наредном периоду.“

„Ова идеја је покренута са намером да се подстакну и мотивишу додатне активности које доприносе регионалном развоју“, речи су Радомира Топалова, менаџера пројекта.
Фото: НС уживо

„Ових 5 развојних агенција постоје више од 20 година на подручју Србије и зато мислим да су кредибилан партнер у овом пројекту. Надамо се да је ово само први у низу и да ћемо са тим наставити и у будућности.“

Министар Един Ђерлек нагласио је да овај форум има за циљ актуелизирање теме регионалног развоја, која је, по његовом мишљењу, прилично магринализована.
Фото: НС уживо

„Један од циљева је да опет причамо о томе, јер је држава много уложила у различите делове. Нове мере које ћемо успоставити, пре свега тичу се стратешких и развојних докумената који имају за циљ да смање ове диспаритете. Не можемо дозволити да се само Београд развија, јер Србија има велики потенцијал и на томе ћемо радити. Ту ћемо искористити ресурсе свих наших региона. Регионални развој мора бити једна потпуно нова тема у Србији будући да има огроман значај са аспекта економије, стабилности и безбедности државе. Ускоро ћемо имати усвајање програма о подстицају регионалног раста где ће све регионалне агенције моћи да кандидују своје пројекте. Најважнија ствар је потпуно редизајнирање регионалне политике, поред плана развоја који израђује Секретаријат за јавне политике“, објаснио је министар.

Grad dodeljuje 50 miliona dinara za nabavku mašina i opreme mikro i malim preduzećima – evo kako da konkurišete

Преузмите андроид апликацију.