Почетна > Србија
Србија

Одржан јубиларни 60. Дан малине у Бранковини

У Бранковини је одржан 60. Дан малине, традиционална културно – привредна манифестација, најстарија те врсте у Србији.
малине
Фото: WikimediaCommons/User:Fir0002

На овогодишњој промоцији „црвеног злата“ учествовало је 26 излагача из ваљевског краја, који су махом задовољни актуелном откупном ценом малине, која тренутно износи 600 динара по килограму, мада је констатовано да та цена варира из дана у дан и да су могуће и значајне промене.

Оно што ваљевски малинари истичу као погодност у овим данима, када временске непогоде праћене градом уништавају засаде широм Србије, је податак да Град Ваљево има аутоматску противградну станицу па су пољопривредници овог краја за сада били поштеђени веће штете.

Срђан Станојловић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево истиче да је ове године род одличан и да временски услови доприносе овом податку.

С обзиром да је држава Србија, односно Министарство пољопривреде, препознала ово подручје као ризично од елементарних непогода, полисом осигурања предвиђен је повраћај од 70 одсто осигуране суме, тако да у случају да малинар за премију осигурања да 100.000 динара добија повраћај од 70.000 динара.

Иначе, у ваљевском крају под малином је око 1.500 – 2.000 хектара, што је, уз Ариље и Ивањицу, највеће подручје у Србији.

Директор Инситута за примену науке у пољопривреди Раде Јовановић рекао је да Србија има реалне могућности да применом знања још више унапреди тренутни род малине и да је изводљиво доћи и до 30 тона плода по хектару и продужити период бербе и на пет месеци у години.

На 60. Дану малине, који је традиционално организовао Град Ваљево, додељена су признања за квалитет изложених производа, где је треће место припало Сретену Пајићу из Голе главе, друго Младену Митровићу из истог села, док су за најквалитетније малине проглашени производи Мирослава Савића из Доњих Лесковица.

У категорији засада за најуређенији је проглашен малињак Младена Марића из Сушице, најмодернију примењену технологију има Радиша Спасојевић из Доњих Лесковица, најбољи малињак Подгорине Дарко Тадић из Драгодола, највећи робни произвођач је Вучко Антонијевић из Богатића, а малињак изузетног квалитета је власништво Радоја Марића из Сушице.

Prijava za vaučere od 15.000 dinara od sutra u poštama

Преузмите андроид апликацију.