Početna > Svet
Svet

Odluka EMA o trećoj dozi vakcine moguća početkom oktobra

Evropska agencija za lekove (EMA) mogla bi već početkom oktobra da donese odluku o mogućoj upotrebi treće, buster doze vakcine Fajzer/BioNTek protiv korona virusa, otkrio je Rojtersu izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.
Foto: Pixabay/torstensimon

Prema navodima izvora, to će biti prva odluka regulatora EU o dodatnim dozama, nakon što je američka Agencija za hranu i lekove u sredu odobrila treću dozu Fajzer vakcine za osobe od 65 godina i starije, za osobe koje su u riziku od težih oboljenja i one koje su stalno izložene virusu.

„Odluka EMA o trećoj dozi Fajzera očekuje se početkom oktobra“, rekao je izvor, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti pitanja, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer je odbila da komentariše ove navode, dok kompanija BioNTek nije bila dostupna za komentar.

Regulator EU objavio je 6. septembra da je počeo sa evaluacijom podataka Fajzera i BioNTeka o buster dozi koja bi se davala osobama iznad 16 godina, a šest meseci od primanja druge doze vakcine.

Takođe se očekuje, kako se navodi u dokumentu EU, da bi i Moderna uskoro trebalo da dostavi podatke Agenciji o buster dozi vakcine.

U mišljenju, koje je objavljeno početkom septembra, a koje je ponovo objavila EMA, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti navodi da nema hitne potrebe za primenom dodatnih doza za potpuno vakcinisane osobe u opštoj populaciji.

Ali takođe je uočeno da bi već trebalo da se razmotri davanje dodatne doze osobama sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom u sklopu njihove primarne vakcinacije.

Mnoge države EU već su se odlučile na davanje treće doze vakcine uprkos suočavanju sa većim pravnim rizicima i bez zvanične odluke EMA da to učine.

 

Preuzmite android aplikaciju.