Почетна > Свет
Свет

ЕМА процењује податке о бустер дози Фајзер вакцине

Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је данас да процењује податке о трећој или бустер дози БиоНТекове вакцине „Фајзер“ против Ковид-19, која се даје шест месеци након друге дозе код људи старијих од 16 година.
Фото: Pixabay/x3

Поводом БиоНТекове пријаве, ЕМА је саопштила да ће урадити брзу процену података и да се резултат очекује „у наредних неколико недеља“.

Америчка компанија Модерна саопштила је у петак да је од ЕМА затражила условно одобрење за давање вакцине против корона вируса у дози од 50 микрограма, пише Ројтерс.

У саопштењу Модерне се наводи да се одговор ЕМА очекује у разумном року.

Модерна и Фајзер вакцине од две дозе засноване су на новој технологији мРНА.

ЕМА је такође данас саопштила да процењује податке о употреби додатне дозе мРНА вакцина код људи са слабим имунолошким системом.

Прошле недеље је Европски центар за превенцију и контролу болести саопштио да нема хитне потребе за бустер вакцинама против Ковид-19 код људи који су потпуно вакцинисани.

Сједињене Америчке Државе се спремају за увођење бустер доза, након што је амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи у недељу рекао да ће званичници вероватно ускоро добити регулаторне дозволе за бустер вакцине „Фајзер“.

 

Преузмите андроид апликацију.