Почетна > Свет
Свет

Одлука ЕМА о трећој дози вакцине могућа почетком октобра

Европска агенција за лекове (ЕМА) могла би већ почетком октобра да донесе одлуку о могућој употреби треће, бустер дозе вакцине Фајзер/БиоНТек против корона вируса, открио је Ројтерсу извор који је упознат са овим питањем.
Фото: Pixabay/torstensimon

Према наводима извора, то ће бити прва одлука регулатора ЕУ о додатним дозама, након што је америчка Агенција за храну и лекове у среду одобрила трећу дозу Фајзер вакцине за особе од 65 година и старије, за особе које су у ризику од тежих обољења и оне које су стално изложене вирусу.

„Одлука ЕМА о трећој дози Фајзера очекује се почетком октобра“, рекао је извор, који је желео да остане анониман због осетљивости питања, преноси Ројтерс.

Компанија Фајзер је одбила да коментарише ове наводе, док компанија БиоНТек није била доступна за коментар.

Регулатор ЕУ објавио је 6. септембра да је почео са евалуацијом података Фајзера и БиоНТека о бустер дози која би се давала особама изнад 16 година, а шест месеци од примања друге дозе вакцине.

Такође се очекује, како се наводи у документу ЕУ, да би и Модерна ускоро требало да достави податке Агенцији о бустер дози вакцине.

У мишљењу, које је објављено почетком септембра, а које је поново објавила ЕМА, Европски центар за превенцију и контролу болести наводи да нема хитне потребе за применом додатних доза за потпуно вакцинисане особе у општој популацији.

Али такође је уочено да би већ требало да се размотри давање додатне дозе особама са озбиљно ослабљеним имунолошким системом у склопу њихове примарне вакцинације.

Многе државе ЕУ већ су се одлучиле на давање треће дозе вакцине упркос суочавању са већим правним ризицима и без званичне одлуке ЕМА да то учине.

 

Преузмите андроид апликацију.