Почетна > Свет
Свет

Одлази ли Ђукановић у политичку пензију?

Актуелни председник оптужује Русију и Србију за лош утицај на земљу којом влада 30 година. Милатовић поручује: „Што је доста, доста је.”
ђукабовић
Фото: Танјуг/AP/Ристо Божовић

Док председнички кандидат Покрета „Европа сад” Јаков Милатовић обећава да ће „ослобођени од страха и притиска, целом земљом пронети здраву визију о Црној Гори”. Његов противкандидат Мило Ђукановић, из Демократске партије социјалиста (ДПС), саопштава: „Колика год буде излазност, моје уверење је да ћу победити у другом кругу”.

Дуги круг председничких избора биће одржан 2. априла, када ће грађани одлучити коме ће указати поверење – Милатовићу или Ђукановићу.

Скоро све опозиционе партије, али и неке мањинске, јавно су подржале Милатовића и позвале своје чланство да изађе на изборе и да му глас.

Ђукановића су подржале опозиционе странке попут Либералне и Социјалдемократске партије. Као и група интелектуалаца и блока за суверену, комитску Црну Гору. Којима се Ђукановић одужио устоличењем на високим позицијама, од политике, преко науке, до културе, обилато их деценијама финансијски награђивао и многима „избоксовао” разна звања, од професорских до академских.

Обраћајући се својим присталицама, грађанима који верују да је Ђукановић недопустиво владао тридесет година, Милатовић је житељима Улциња рекао: „Ону визију, у којој су сви грађани и грађанке највеће богатство. Ону у којој сви једнако уживају привилегије живота у овако лепој земљи. Захвалан сам свима који су одабрали идеју о општем добру и поносан на историју коју стварамо заједно.

”„Након 30 година посвећености личној користи, Ђукановић нема кредибилитет да буде председник. Свакако, он никада није ни био председник свих грађана”, порука је Милатовића.

Председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић казао је да је јасно да 2. априла грађани не бирају само председника државе, већ и свој даљи пут у будућност. Говорећи о дијаспори и њеном праву гласа на изборима. Истакао је да је правни аспект врло чист, као и да Устав јасно дефинише ко има право гласа. Напоменуо је да дијаспора показује изузетну приврженост Црној Гори. Указујући да их јако занима куда Црна Гора иде – „да ли ће у Европу или српски свет”.

„Национални интерес државе је да о њеној будућности одлучују њени грађани, то мора да обезбеди влада, а ове две то нису обезбедиле. Србија и Русија настављају да се мешају у изборне процесе и унутрашње политичке прилике у Црној Гори. Србија у континуитету, а од 2016. године и Русија”, додао је.

Ђукановић је става да су „грађанске државе на удару, захваљујући опет пробуђеним великодржавним национализмима на Западном Балкану”.

„Ти великодржавни национализми данас осећају да имају јак ослонац у ономе што су руски геополитички интереси. Русија покушава да се обрачуна с европским јединством и европским системом вредности, подстичући антиевропске политике. На Балкану су то националистичке политике и захваљујући томе су оживели великодржавни пројекти”, поручио је Ђукановић.

Milatović: Crna Gora bira između podela i siromaštva i EU budućnosti i razvoja

 

Преузмите андроид апликацију.