Почетна > Србија
Србија

Од чега су настале скраћенице које свакодневно користимо?

Сигурно сте се некад ухватили да користите скраћеницу, која је толико општеприхваћена да нико и не зна шта заправо значи, већ само оно што означава. Уколико сте ипак радознали, открићемо вам „тајне“ које крију SMS, OK, IT, IP, PIN, VIP
Фото: Freepik/macrovector
SMS – Short Message System

Овај, некада популаран начин комуникације, а данас већ полако потиснут разним апликацијама за дописивање јесте „систем кратких порука“. У питању је био револуционаран начин да се путем телефонских мрежа шаљу писане поруке ограничене дужине.


GPS – Global Positioning System
Фото: Unsplash/Eugene Chystiakov

Важна ствар за навигацију, ова скраћеница значи „глобални позициони систем“. Овај систем допушта нам да видимо где се тачно налазимо на земаљској кугли, а уз одређене технологије помаже нам и да дођемо до одређених локација.


VIP – Very Important Person

Скраћеница која је готово усвојена у српском језику значи „врло важна особа“, а код нас се најчешће то односи на познате и јавне личности. Ипак, у оригиналном значењу са разлогом стоји „важна“, јер није свако важан познат, а руку на срце, није ни свако познат важан.


OK Oll korrect
Фото: Unsplash/Stephen Poore

Ова скраћеница је толико прихваћена да је постала и самостала реч. Њен настанак везује се за 1839. годину када је у новинама почела да се јавља као скраћеница за погрешно написану фразу „all correct“ која значи „све у реду“. Тај неправилан записа гласио је „oll korrect“ – скраћено О.К.

Постоји и теорија да је ова скраченица настала у Другом светском рату када се бележио број преминулих, те би писало „0 kills“ када нема жртава, а нула и к би начинили ОК. Ипак, термин „океј“ тада је већ постојао.


P.S. – Postscriptum

Ова скраћеница долази из латинског језика, а у преводу би значила „написано после“, за шта се и користи. Популарност је стекла за време писања писама, када нисте могли да исправљате и проширујете већ написани текст, него је додатна информација морала да се напише у дну.


SOS – Не значи ништа?

Да, SOS не значи „Save Our Souls“ нити било шта слично, иако је та прича веома популарна. Заправо, SOS је настао од хитног позива за помоћ морзеовом азбуком у ком је очитан као три краћа клика, три дужа клика, па поново три краћа клика, звук који можда познајете из филмова. Та секвенца изабрана је јер се најбрже уноси, а ти сигнали преведени у слова јесу С, О и С, па тако овај назив заправо и није скраћеница, нити ишта значи.


PMS – Premenstrual syndrome

Ову скраћеницу из женског света користе скоро сви, иако многи не знају шта је тачно у питању. У преводу значи „предменструални синдром“. Реч је о симптомима које жене имају пред менструацију.


IT – Information Technology
Фото: Unsplash/James Harrison

Још једна скраћеница популаризована у последњим годинама у буквалном преводу значи „информационе технологије“. Под тим појмом сматрају се компјутери, мреже, процеси креирања, преноса и чувања електронских података, а најчешће се користи у пословном свету.


IP – Internet Protocol

Уколико вам је неко некада тражио IP адресу, у питању је адреса „интернет протокола“. Најкраће и најједноставније речено, IP адресом се ваш уређај препознаје на интернет мрежи на којој се налази јако велики број уређаја.


AI – Artificial Inteligence
Фото: Unsplash/Possessed Photography

Скраћеница AI све ћешће се користи у времену аутоматизованих машина, паметних телефона и компјутера. У буквалном преводу ова синтагма значи „вештачка интелигенција“, што и јесте. У питању је симулација људске интелигенције која процесуира податке и доноси своје закључке и одлуке на основу њих, без асистенције човека.


 

ПИБ – Порески идентификациони број

Ова скраћеница користи се за јединствени и једини број физичког лица, предузетника и правног лица који се користи у пореском поступку и платном промету за све јавне приходе, а додељује га Пореска управа ради лакше идентификације пореских обвезника.


PIN – Personal Identification Number
Фото: Unsplash/Mark Oflynn

Један од најважнијих појмова за свачије финансије је управо „лични идентификациони број“, тј. PIN. Како му и сам назив каже, служи да докажете да сте ви заправо ви, стога је важно да ваш PIN не зна нико други.


БМБ – Безоловни моторни бензин

Када точите гориво обавеза вам је да погледате шта сипате у свој ауто, а тада сте сигурно запазили скраћеницу БМБ испраћену са бројем 95, 98… Скраћеница је на српском језику па је јасно шта означава, а број поред представља број октана у бензину.


Znate li koja je najduža ulica u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.