Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Знате ли која је најдужа улица у Новом Саду?

Да ли сте се икада запитали која је најдужа улица у Новом Саду? Интересантно је да није реч о булевару, нити о једном од путева који воде у суседна места.
Фото: Градске инфо

Булевар Ослобођења дугачак је 2,8 километара, а та дужина му даје друго место међу новосадским булеварима.

Одмах иза њега је Булевар цара Лазара који је дугачак 2,6 километара, нешто више од Булевара патријарха Павла који је дугачак 2,3 километра.

Најдужи новосадски булевар је уједно и најмлађи – Булевар Европе. Његова тренутна дужина је око 4,3 километра.
Фото: Градске инфо

Када причамо о најдужим улицама неизбежно је поменути чувене „путеве“ – Сентандрејски, Футошки и Темерински.

Сентандрејски пут дугачак је око 5 километара, због чега га многи сматрају најдужом новосадском улицом, иако то можда није случај.

Футошки пут дугачак је 2,3 километра, а Темерински 2,2 километра.

Футошка улица краћа је од Футошког пута за око 500 метара па њена дужина износи 1,7 километара, док је Темеринска улица дужа од Темеринског пута са 2,6 километара дужине.

Међу најдужим улицама у Новом Саду је и Партизанска са 2,2 километра, а вреди поменути и Прерадовићеву на Петроварадину која је дугачка 2,8 километара.

Ипак, најдужа улица може бити само једна, а то је Подунавска улица.

Ова „уличица“ дугачка је 6,7 километара у својој пуној дужини, а за аутомобилски саобраћај проходна је дужином од 4,5 километара.

Улица за пешаке почиње на уласку на Рибарско острво, где је постављена и рампа, док за аутомобилски саобраћај почиње на месту где се завршава Улица Хероја Пинкија.

Она се протеже уз Дунав све до Футога, када у њеном наставку почиње Рибарска улица.

Ипак, ова уличица није на свим местима проходна за аутомобиле, па ако желите да прођете најдужом новосадском улицом целом њеном дужином, саветујемо вам да то урадите пешке, само пазите, за то ће вам требати око сат и по времена само у једном правцу.


Приче новосадских улица можете прочитати у нашем специјалу „Моја улица“ на овом линку.

Ulica priča priču: Ilije Ognjanovića

Преузмите андроид апликацију.