Ускоро почиње сезона роштиљања па је време да извадите стари роштиљ из својих подрума и остава. Било да сте почетник или имате искуство, јасно је да за овај подухват прво морате да га очистите.
Неочишћени роштиљи нису само опасни по здравље, они такође мењају укус хране и могу успорити време кувања.
Да бисте избегли овакве ситуације, доносимо вам савете како да очистите роштиљ пре припреме јела.
За почетак морате да одредите да ли су ваше решетке за роштиљ од порцелана, ливеног гвожђа или нерђајућег челика, јер ће вам то рећи шта вам треба. Користите четку са меким влакнима или најлонску четку за чишћење порцеланских решетки.
Ливено гвожђе је јако тако да може да издржи те грубе жичане четке. Међутим, лако рђају, па се препоручује да након чишћења нанесете слој уља за кување. Решетке од нерђајућег челика не захтевају посебан третман, важно је само да их добро осушите.
Што се тиче алата за чишћење, многи се одлучују за грубе четке.
Међутим, ово није најбољи начин, јер остаци четкице често заврше у храни. Препоручује узимање алуминијумске фолије и прављење лопте. У последње време се веома препоручује и камен за роштиљ, након чега само обришете решетке за роштиљ.
Међутим, постоји један једноставан и природан начин да очистите решетке вашег роштиља, а то је лук.
Изненађујући метод заправо функционише тако што кисели ензими из лука разграђују маст, а ако користите угаљ, једноставно баците лук у ватру након употребе.
Након печења, најбољи и најлакши начин за чишћење роштиља је свакако употреба пламена или мешање угља за ефикасније уклањање остатака хране и масти. Након 15 минута, када се роштиљ охлади, очистите решетке четком за роштиљ или другим алатом.
Преузмите андроид апликацију.