Nakon 50. godine sve se menja, metabolizam se usporava, telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje, a koža ubrzano propada.
Da bi se svi ovi proceci usporili, neophodna je promena jelovnika i poštovanje zdravih navika.
Oko pedesete telo godišnje gubi jedan ili dva odsto mišićne mase – kažu nutricionisti.
Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke u kasnijim godinama neće morati bitnije da menjaju navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.
Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 odsto između 51 godine i 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 odsto na svakih 10 godina.
„S obzirom na to da su ljudi u ovom periodu života najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje“, objašnjava nemačka nutricionistkinja Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave da upražnjavaju iste prehrambene navike s vremenom mnogo dobijati na težini.
Nakon 50. godine potrebno je smanjiti kalorijski unos, ali i uvesti više proteina u ishranu. Najbolji izvor su piletina, ćuretina i riba. Takođe, jogurt i kiselo mleko je poželjno jesti u većim količinama.
„Umesto belog heba, poželjno je jesti onaj od celih žitarica, ali treba ograničiti unos i ove namirnice. Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da jedu hranu bogatu hranljivim sastojcima, što znači da bi bilo poželjno povećati unos povrća“, zaključuje ona.
Preuzmite android aplikaciju.