Početna > Život i stil
Život i stil

Nutricionista upozorava: Najčešćih pet grešaka u ishrani nakon 40. godine

Mogu povećati rizik od mnogih bolesti i gojaznosti.
Foto: Pexels/Kampus production

Nutricionista Rob Hobson naglašava važnost vođenja zdravog načina života i u četrdesetima, koje mogu biti veoma naporan i stresan period. Ukoliko često posežete za suplementima umesto pravilne i redovne ishrane, u nadi da ćete poboljšati svoje zdravlje, možda je vreme za promenu, smatra ovaj stručnjak.

On je naveo pet uobičajenih grešaka u ishrani koje ljudi često prave nakon četrdesetog rođendana.

1. Preskakanje obroka

„Preskakanje obroka je uobičajeno u četrdesetim godinama, ali može biti štetno po zdravlje. Neredovni obroci mogu izazvati neravnotežu šećera u krvi, podsticati povećanje telesne težine i uticati na vaše raspoloženje. Štaviše, nedostatak hrane takođe može značiti da ne dobijate adekvatne hranljive materije, što može uticati na mnoge različite aspekte vašeg zdravlja“, ističe Hobson.

2. Ne jedete dovoljno proteina

Proteini su neophodni za održavanje mišićne mase, koja prirodno opada kako starite.

„Nedovoljan unos proteina može dovesti do gubitka mišićne mase, što otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti i povećava rizik od padova i preloma na duži rok“, kaže nutricionista.

Većini odraslih treba oko 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine dnevno. Od jaja, preko živine i orašastih plodova, do mlečnih proizvoda, postoji mnogo sjajnih izvora proteina.

3. Ne unosite dovoljno vlakana

„Vlakna su neophodna za održavanje zdravlja probave, regulisanje nivoa šećera u krvi i osećaj sitosti. Mnogi ljudi u četrdesetim godinama ne unose dovoljno vlakana, što dovodi do zatvora, povećanja telesne težine i povećanog rizika od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes“, kaže Rob Hobson.

Da biste povećali unos vlakana, birajte hranu poput integralnih žitarica, voća, povrća i mahunarki, kao što su pasulj, sočivo ili leblebije.

4. Jedete prerađenu hranu

Stres i vremenska ograničenja mogu vas dovesti do toga da često posežete za gotovom hranom koja je uglavnom previše obrađena.

„Iako mogu biti praktična, gotova jela obično obiluju kalorijama, nezdravim mastima, natrijumom i dodatkom šećera. Ove namirnice mogu doprineti povećanju telesne težine, upali i hroničnim zdravstvenim stanjima, koja su sve veća briga za zdravlje kako starite. Zbog toga je od ključnog značaja težiti uravnoteženoj, zdravoj ishrani prepunoj sveže hrane, voća i povrća“, upozorava stručnjak.

5. Nepromišljeno konzumiranje suplemenata

„Ljudi u četrdesetim godinama često traže čarobnu pilulu ili brzo rešenje za poboljšanje svog zdravlja, obično kroz suplementaciju. Odabir dodataka ishrani koji su relevantni za vašu starosnu dob i koji su usmereni na specifične zdravstvene tegobe biće efikasniji od uzimanja šake bilo čega“, objašnjava Hobson.

Sinoć ste otvorili flašu, ali vino niste popili? Ovako ćete mu sačuvati ukus i svežinu

Preuzmite android aplikaciju.